Pâine la dietă?

Pâine la dietă?

Autor: Mariana Chelariu, Nutriţie şi Dietetică

“Nu mai mănânc pâine!” este una dintre afirmaţiile pe care le aud des în cabinet şi principala măsură luată de cei mai mulţi oameni le iau atunci când sunt la dietă.

De parcă ar fi duşmanul universal al siluetei, iar eliminarea ei ar provoca automat pierderea kilogramelor.

Ȋntr-adevar, pâinea este un aliment bogat în calorii, dar nu are o valoare energetică mai mare decât oleaginoasele (alune, seminţe, etc), brânza, carnea grasă sau uleiul cel mai sănătos de măsline pe care îl consumăm. Nu este vorba de numărul de calorii, valoarea acestora variind între 230 şi uşor peste 300 pe suta de grame, în funcţie de compoziţie, mai calorică fiind pâinea cu seminţe.

Acest aliment poate contribui la creşterea în greutate atunci când este consumată în exces sau în asociere cu alte surse de glucide complexe cum sunt cartofii, fasolea, năutul, mazărea, orezul sau alte cereale. Ea reprezintă o combinaţie sănătoasă de glucide complexe (50%), protein şi fibre. Asta înseamnă că dacă consume acest aliment vei primi energia de care ai nevoie, ce se va elibera treptat până la următoarea masă sau gustare, astfel încât cresc şansele să nu mai mănânci compensator sau să eviţi ronţăitul dintre mese, atât de dăunător funcţionării corecte a organismului.

Adevărata provocare este alegerea uneia de calitate, deoarece cea albă are calorii goale, fără nutrienţi (este lipsită de vitamine şi minerale), în timp ce una integrală te ajută să slăbeşti sănătos şi să-ţi încarci corpul cu nutrienţi de calitate. Cu alte cuvinte, calitatea caloriilor face diferenţa. Apoi, cu cât lista ingredientelor şi termenul de valabilitate sunt mai scurte, cu atât mai bine.

Pâinea albă este foarte săracă în substanţe hrănitoare, fiind, din cauza rafinării făinii, sărăcită de vitamine, săruri minerale şi fibre. Acest tip de pâine ar trebui evitat, deoarece încurajează apariţia obezităţii şi a sindromului metabolic (diabet, hipertensiune), creşte rapid nivelulul insulinei în corp, ceea ce provoacă foame la scurtă vreme după consum.

Citeşte şi: Metode sănătoase de a reduce porţiile

Pâinea integrală este cea mai hrănitoare, păstrând toate principiile nutritive ale bobului de grâu – vitamine, minerale, fibre vegetale care asigură un tranzit intestinal mai bun, o scădere a riscului apariţiei diabetului, boliilor cardiovasculare, bolilor digestive. Chiar dacă eşti la dietă de slăbire, poţi mânca pâine zilnic, cu condiţia să fie integrală şi să nu depăşeşti 4 felii de pâine (100 g în total), repartizate astfel: 2 la micul dejun şi 2 la prânz.

 Ȋn cadrul unui stil de viață sănătos şi echilibrat pâinea merită să fie prezentă pe masă, cu atenţie la cantitate, calitate și contextual în care alegem să o consumăm. Foto: pixabay.com

www.marianachelariu.ro

One thought on “Pâine la dietă?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *