Ochelarii de protecție pentru calculator, tot ce trebuie să știi

Ochelarii de protecție pentru calculator, tot ce trebuie să știi

Ochelarii de protecție pentru calculator reprezintă soluția optimă oferită de oftalmologi pentru a reduce efectele negative ale ecranelor care emit lumină albastră asupra ochilor noștri. Venim în ajutorul tău cu un articol din care afli tot ce ai nevoie despre acest tip de ochelari.

Alături de optometriștii specialiști în domeniul oftalmologic de la Congruent, am pus cap la cap următoarele întrebări:

  1. Cum îmi dau seama că am nevoie de ochelari de protecție pentru calculator?
  2. Cum funcționează ochelarii de protecție pentru calculator?
  3. Cum pot să am mai multă grijă de vederea mea, chiar dacă aș vrea să cumpăr ochelari de protecție pentru calculator?
  4. Cu ce beneficii mă aleg dacă decid să cumpăr ochelari de protecție pentru calculator?
  5. De unde pot cumpăra ochelari de protecție pentru calculator?

1. Cum îmi dau seama că am nevoie de ochelari de protecție pentru calculator?

Orice problemă de vedere devine deranjantă în timp, iar abia atunci decidem să mergem la un control optometric.  În acest caz nu e vorba de un defect de vedere, ci mai degrabă de un disconfort care apare după perioade lungi petrecute la calculator, laptop sau pe telefon.

Cele mai întâlnite semne care indică faptul că ar trebui să asiguri mai multă protecție ochilor tăi sunt:

  • Ochii uscați – vei avea tendința de a clipi des, de a umezi ochii și, în situații mai avansate, observe că lăcrimezi întâmplător. De asemenea, cu timpul vei observa că ochii devin iritați și apare senzația de usturime sau mâncărime;

Pentru a evita aceste situații neplăcute:

-încearcă să iei pauze regulate, în care nu te expui la dispozitive digitale;

hidratează-te corespunzător și asigură-te că ai un aport suficient de acizi grași esențiali în alimentație;

umiditatea în cameră este la nivel optim, aerisești frecvent și nu este praf.

  • Senzația de nisip sub pleoape – acest lucru apare pentru că, atunci când suntem concentrați pe laptop, nu clipim la fel de des. Astfel, corneea nu este hrănită cu substanțele nutritive din lacrimi, nu este lubrifiată și, când clipești, ai senzația că ai nisip sub pleoape;
  • Sensibilitatea la lumină – mai ales după ce ai stat concentrat la calculator, apoi te duci în altă cameră și este o lumină puternică;
  • Probleme cu somnul – deși încerci să dormi 6-8 ore pe noapte, somnul nu e de calitate sau chiar ai insomnii;
  • Privirea încețoșată – nu vezi clar obiectele din camera și ții ochii mijiți pentru a focaliza;
  • Durerile de cap – este o durere deranjantă, ce persistă până se rezolvă cauza. Vei observa că va fi foarte greu să te concentrezi la muncă sau la învățat.

Cele mai predispuse persoane să dezvolte simptomele indicate mai sus sunt:

  • Dacă lucrezi în domeniul IT, customer service sau orice serviciu care implică multe ore petrecute la calculator;
  • Copiii încep să fie expuși din ce în ce mai mult la tehnologie și preferă să stea multe ore în fața laptopului, tabletei sau telefonului, jucând diverse jocuri;
  • Elevii sau studenții care fac ore online, lucrează la proiecte și petrec minim 6 ore pe zi la calculator;
  • Dacă deja ai un defect de vedere, precum miopia sau hipermetropia, sunt șanse mari ca ochii tăi să obosească mai repede atunci când stai la laptop;
  • Persoanele care depășesc vârsta de 40 de ani, deoarece ochii nu sunt la fel de adaptabili ca la persoanele mai tinere.

Poți trata fiecare simptom în parte, dar nu este recomandat. După ce termini tratamentul, acestea vor reveni până rezolvi cauza.  

Dacă observi cel puțin 3 semne din cele de mai sus, ar fi bine să te programezi la un consult optometric.

2. Cum funcționează ochelarii de protecție pentru calculator?

Ochelarii de protecție pentru calculator prezintă un efect de mărire a obiectelor, care ajută la relaxarea ochilor și reducerea suprasolitării acestora, fiind indicați în special când urmărim ecrane aflate la o distanță de aproximativ 60 de cm (aceasta este distanța ideală dintre ochii tăi și alte ecrane).

Gândește-te la mușchii ochilor tăi ca la orice mușchi. Dacă mergi la sală, ridici o ganteră de 10 kilograme și o menții ridicată, mușchiul obosește foarte repede și psihic abia aștepți să o lași jos. Așa e și cu ochii tăi: dacă îi suprasoliciți prin expunere o perioadă lungă la ecrane, ei obosesc repede, vederea ta nu mai este la fel de bună și întreg organismul simte consecințele.

Filtrul de protecție aplicat pe lentile are rolul de a respinge lumina albastră, care dăunează ochilor. Astfel, ne ajută vederea prin 3 moduri:

• Lumina albastră afectează producerea de melatonină, hormonul cu rolul de a induce somnul. Cu ajutorul ochelarilor de protecție pentru calculator, organismul tău își menține bioritmul natural după apusul soarelui și vei dormi mai bine.

Ei protejează împotriva expunerii la raze UV, care pot provoca diferite boli atât la nivelul ochilor, cât și întreg corpul;

• Îmbunătățesc acuitatea vizuală prin reducerea reflexiei și a intensității luminii.

3. Cum pot să am mai multă grijă de vederea mea, chiar dacă aș vrea să cumpăr ochelarii de protecție pentru calculator?

Dacă vrei să ai parte de o vedere sănătoasă și cât mai puțin afectată, trebuie să iei câteva măsuri de precauție:

• Clipește conștient când ești la laptop, calculator. Atunci când lucrăm la calculator, nu suntem atenți la faptul că clipim mai rar, iar ochii nu au parte de nutrienții și lubrifierea oferite de lacrimi.

• Ia pauze de 10 minute la fiecare oră de stat în fața calculatorului. Pe lângă faptul că îți mai odihnești ochii, e benefic și pentru sănătate pentru a evita sedentarismul.

• Modifică intensitatea luminii la laptop sau telefon. Poți programa dispozitivul tău să se schimbe automat după o anumită oră. Astfel, eviți expunerea la lumină albastră înainte de culcare și vei avea un somn mai odihnitor. Sau, dacă poți, evită să petreci timp la televizor, calculator 2 ore înainte de somn.

• Limitează timpul petrecut pe dispozitive digitale. Dacă locul tău de muncă impune lucrul la calculator, încearcă în timpul liber să te bucuri de lucruri ce nu implică calculatorul, telefonul sau tableta.

• Ai grijă să te hidratezi și să ai o alimentație sănătoasă.

• Din când în când, mută-ți privirea de la laptop la alte obiecte și asigură-te că poți focaliza și nu ai privirea încețoșată.

• Asigură-te că nu ai praf sau umiditate scăzută în camera în care lucrezi sau în care petreci cel mai mult timp.

4. Cu ce beneficii mă aleg dacă decid să cumpăr ochelarii de protecție pentru calculator?

• Calitatea somnului va fi printre primele lucruri pe care lei vei observa. Ai parte de un somn odihnitor și frecvența insomniilor scade;

Ai rezultate mult mai bune la muncă sau la școală, deoarece cu ochii odihniți poți lucra mult mai eficient;

• Dispare disconfortul pe care îl aveai atunci când stăteai perioade lungi la calculator;

• Ai parte de ochi mai sănătoși și vedere mult mai bună;

• Disconfortul care apare la trecerea dintr-o încăpere întunecată într-o încăpere mai luminată este diminuat;

• Poți alege orice ramă îți place, pentru că vin într-o gamă variată de forme și culori;

Scade riscul de a dezvolta defecte de vedere odată cu înaintarea în vârstă.

5. De unde pot cumpăra ochelarii de protecție pentru calculator?

Prima opțiune este să comanzi online din magazine de ochelari, însă nu uita să alegi ochelari de calitate.  A doua opțiune este să cumperi din magazine fizice, unde îi poți încerca și vezi care îți place mai mult.

Ultima opțiune și cea recomandată de optometriștii de la Congruent este să mergi la un consult optometric 100% gratuit la clinica lor, de unde poți cumpăra ochelarii de protecție pentru calculator cei mai potriviți pentru tine.

În urma consultului afli dacă ai nevoie doar de ochelarii de protecție pentru calculator sau sunt și alte probleme de vedere implicate.

Intră pe link-ul de mai jos pentru a te programa la un control gratuit și lipsit de orice obligații la Optica Medicală Congruent.

www.congruent.cool

Citește și: Anticorpi monoclonali pentru varianta delta!

3 thoughts on “Ochelarii de protecție pentru calculator, tot ce trebuie să știi

Comments are closed.