Anticorpi monoclonali pentru varianta delta!

Anticorpi monoclonali pentru varianta delta!

Cercetătorii japonezi au produs cu succes anticorpi monoclonali neutralizanți puternici de la un pacient care și-a revenit rapid dintr-un caz sever de COVID-19.

Pe lângă faptul că par să aibă cea mai puternică activitate neutralizantă din lume, anticorpii nou dezvoltați au o activitate de legare extraordinară împotriva proteinelor virale. Prin blocarea acestor legături, se poate preveni infecția și reduce severitatea bolii. De asemenea, s-a constatat că anticorpul are o activitate de neutralizare împotriva multor variante de tulpini.

Dintre pacienții cu infecții cu COVID-19, 20 la sută se îmbolnăvesc grav și 5 la sută se îmbolnăvesc în mod critic, dar nu există încă un tratament eficient. Deși vaccinurile actuale au fost eficiente împotriva virusului până acum, la tulpinile beta și delta, au fost raportate a fi mai puțin eficiente. Mai mult, se preconizează că pandemia va continua pentru o perioadă de timp, deoarece eficacitatea vaccinului variază între indivizi, iar unele persoane rămân nevaccinate.

Ca răspuns, o colaborare de cercetare cu sediul la Universitatea Kumamoto, Japonia, a lucrat pentru a dezvolta un tratament care utilizează anticorpi neutralizanți pentru a preveni infecția și a reduce severitatea bolii.

Izolarea și identificarea anticorpilor monoclonali neutralizanți

Două cazuri de COVID-19 cu activitate neutralizantă puternică în serul lor au fost selectate dintre pacienții care și-au revenit după ce au avut o boală severă. Copiile anticorpilor (clone) au fost făcute din celulele B din sângele lor periferic și 88 din cele 1102 de clone care au prezentat activitate de legare la proteina virală SARS-CoV-2. Activitatea de neutralizare a acestor 88 de clone a fost examinată folosind un pseudovirus care exprima aceeași proteină spike ca SARS-CoV-2 și au fost selectate cinci clone care prezintă activitate semnificativă.

Evaluarea activității de neutralizare a clonelor izolate

Cercetătorii au examinat apoi activitatea de neutralizare a acestor cinci clone (6-74, 3-5, 8-92, 10-121 și 9-105) și au constatat că anticorpul 9-105 a prezentat o activitate de neutralizare puternică în toate testele. Anticorpii 8-92 și 10-121 au prezentat, de asemenea, activitate comparabilă cu anticorpii neutralizanți puternici raportați anterior. Analiza activității de legare la locul de legare a receptorului (RBD) al proteinei spike, cel mai important situs pentru infecție, a relevat că anticorpul 9-105 avea o activitate de legare extraordinar de puternică. Într-un studiu de inhibare a plăcii folosind SARS-CoV-2, anticorpul 9-105 a arătat, de asemenea, o capacitate puternică de neutralizare.

Evaluarea activității de neutralizare împotriva tulpinilor noi SARS-CoV-2

Patru variante importante de SARS-CoV02 sunt tulpini alfa (B.1.1.7), beta (B.1.351), gamma (P.1) și de nurcă 5. S-a raportat că aceste tulpini sunt rezistente la anticorpii induși de vaccinurile actuale, iar tulpina de nurcă 5 are, de asemenea, implicații importante pentru evoluția virusului la animale, care ar putea fi sursa următoarei tulpini pandemice. Grupul de cercetare a creat pseudovirusuri cu mutația proteinei spike a fiecărei variante și a măsurat activitatea de neutralizare încrucișată a anticorpilor.

Tulpinile B.1.1.7 și clusterul de nurcă 5 au fost neutralizate de anticorpii 9-105, 10-121 și 8-92 la concentrații naturale. În schimb, variantele B1.351 și P.1 au fost neutralizate numai de anticorpii 9-105 și 10-121, iar 9-105 au neutralizat chiar și tulpina cea mai rezistentă la neutralizare, B.1.351, la concentrații scăzute.

Important, cercetătorii au descoperit, de asemenea, că anticorpul 9-105 menține o activitate neutralizantă suficientă împotriva tulpinii delta (B.1.617.2), care a devenit o problemă la nivel mondial.

Sursa: medicalxpress.com

Citește și: Autopalparea, primul pas în prevenția cancerului de sân

One thought on “Anticorpi monoclonali pentru varianta delta!

Comments are closed.