Apa de orz: beneficii, contraindicații, rețetă
Există un interes tot mai mare pentru utilizarea orzului ca ingredient pentru îmbunătățirea sănătății. O modalitate interesantă de a face acest lucru este să pregătiți apă de orz, o băutură răcoritoare.
5 beneficii ale consumului de apă de orz
1. Furnizarea de substanțe nutritive
Deși mulți oameni îl cunosc pentru utilizarea sa la fabricarea berii, în realitate orzul are o compoziție nutrițională foarte importantă și, prin urmare, merită să-l considerăm ca un aliment suplimentar în acest proces. Iată diferitele sale contribuții:
- Prezența fibrelor solubile.
- Folat și alte vitamine din grupa B (B1, B3 și B6).
- Minerale și oligoelemente precum potasiu, fier, magneziu, fosfor, seleniu, zinc și cupru.
- Antioxidanți.
2. Ajută la controlul nivelului de colesterol din sânge
Găsim, în boabele de orz, o componentă foarte interesantă pentru a combate nivelurile ridicate de colesterol și alte grăsimi din sânge: beta-glucani.
Este un tip de fibre solubile găsite în cereale, deși este mai prezentă în orz și ovăz decât în grâu și orez. Într-un studiu publicat în American Journal of Clinical Nutrition, există o scădere mai mare a colesterolului total și a LDL, sau a colesterolului rău, în aceste diete care conțin orz, comparativ cu grâul integral.
3. Reglarea nivelurilor de glucoză
Există o revizuire a studiilor științifice care compară capacitatea alimentelor cu orz de a controla glicemia după ce am mâncat. Această acțiune se datorează și beta-glucanilor care reduc colesterolul din sânge. Aceste două beneficii (controlul glucozei și lipidelor din sânge) scad riscul de a dezvolta boli cardiovasculare și ajută la protejarea integrității pereților venelor și arterelor.
4. Ajutor în procesele digestive
Bobul de orz este o cereală care conține o cantitate foarte mare de fibre solubile. Acestea sunt benefice pentru sistemul digestiv, deoarece ajută la împingerea bolusului și a rezidurilor nedigerate pe tot tractul gastro-intestinal.
5. Pentru a controla greutatea corporală
Din nou, prezența fibrelor facilitează această acțiune a apei de orz nefiltrate. Multe studii susțin ideea că dietele bogate în fibre promovează plenitudinea și scad foamea. În plus, luată între mese, poate fi o strategie bună pentru a evita consumul de gustări cu un exces de calorii, grăsimi sau zaharuri.
Citește și: Terapia enzimatică
Contraindicații pentru apa de orz
Multe alimente și băuturi sunt considerate sigure pentru populația generală. Cu toate acestea, la unii oameni, pot apărea probleme sau senzații deranjante în timp ce le luați. Acest lucru se întâmplă și cu apa de orz.
Confruntat cu acest lucru, cea mai bună recomandare este să-l introduceți treptat în dieta zilnică și să opriți ingestia în cazul în care apare un efect advers. În plus, dacă suferiți de o boală sau dacă luați medicamente, este necesar să consultați un medic.
Una dintre principalele sale componente pozitive poate fi, de asemenea, responsabilă pentru dezavantajele sale. Acest lucru se datorează faptului că cantitatea mare de fibre găsite în apa de orz nefiltrată poate provoca gaze, balonare sau crampe abdominale.
Boabele de orz conțin gluten. Prin urmare, consumul lor este contraindicat la persoanele cu boală celiacă.
Rețetă pentru a face apă de orz acasă
Pentru a face apă de orz acasă, avem nevoie de:
- 3/4 ceașcă de orz
- 2 lămâi
- 1/4 ceașcă de miere sau îndulcitor după gust
- 6 pahare de apă
Primul pas este să spălați bine orzul. Puneți-l într-o cratiță cu apa și coaja de lămâie. Când apa începe să fiarbă, reduceți focul și continuați aproximativ 30 de minute. Odată ce a trecut acest timp, lichidul poate fi turnat într-o sticlă de sticlă sau un decantor. Păstrați boabele de orz pentru o utilizare ulterioară: le puteți amesteca cu iaurt, le puteți adăuga la o salată sau la o supă de legume.
Sursa: amelioretasante.com / Foto: Kai Pilger
2 thoughts on “Apa de orz: beneficii, contraindicații, rețetă”