Cuișoarele: 5 proprietăți neașteptate

Cuișoarele: 5 proprietăți neașteptate

Cuișoarele nu sunt altceva decât bobocii floriferi uscați ai plantei cunoscute cu numele de ”Eugenia caryophyllata”, un arbore mereu verde, ce aparține familiei ”Myrtaceae”.

Cine nu a auzit de cuișoarele, mirodeniile întrebuințate pentru aromatizarea vinului fiert și a mâncărurilor? Însă dincolo de însușirile știute, câți le cunosc și proprietățile curative?

Florile, de forma unor bastonașe (de aici denumirea de ”cuișoare”), au fost apreciate pentru virtuțile medicinale încă din antichitate. De exemplu în India, erau mestecate, având o acțiune analgezică, cicatrizantă și antibacteriană imediată.

Inspirând prezentul, uleiurile esențiale de cuișoare se regăsesc în numeroase preparate din sfera fitoterapeutică. Totul se datorează compușilor activi prezenți în ramuri, frunze, dar mai ales în flori:

  • Tanini (antiinflamatori și antimicrobieni);
  • Flavonoide (potenți antioxidanți);
  • Mucilagii (acțiune lenitivă și laxativă);
  • Uleiuri esențiale (antiseptice și anestezice);
  • Uleiuri grase (responsabile de arome).

Care sunt proprietățile cuișoarelor pentru sănătate?

Acțiunea benefică se răsfrânge asupra mai multor aparate și organe. Ne vom opri la 5 minunate utilizări:

#1: Sunt potenți antioxidanți

Prin puterea lor antioxidantă, depășesc mirodeniile-simbol ale bucătăriei mediteraneene. Bogate în flavonoizi și tanini, ajută la combaterea radicalilor liberi și devin un instrument eficace anti-aging, cu efecte vizibile la nivelul pielii. În viitor, ar putea chiar înlocui antioxidanții sintetici.

Citește și: Apa de orz: beneficii, contraindicații, rețetă

#2: Reduc inflamațiile

Prin acțiunea taninilor, cuișoarele au merite și pentru efectul antiinflamator, fiind considerate un optim remediu in afecțiunile aparatului respirator: răceli, bronșite, sinuzite, astm bronșic. Iar prin prezența uleiurilor esențiale cu acțiune sedativă, se recomandă și pentru tratarea tusei.

#3: Favorizează digestia

De proprietățile cuișoarelor beneficiază și întregul aparat gastrointestinal, mirodeniile fiind considerate un excelent digestiv:

  • Vin în ajutorul stomacului (stimulează digestia);
  • Acționează împotriva paraziților și viermilor intestinali;
  • Atenuează senzația de greață.

#4: Calmează durerile

Florile se pot utiliza pentru ameliorarea durerilor de dinți sau de cap. Proprietățile analgezice se datorează în special uleiului de eugenol, un principiu activ folosit în tratarea problemelor cavității orale. De pildă, în timpurile străvechi, pentru atenuarea durerilor de dinți, se mestecau cuișoare.

#5: Au o acțiune antiseptică

Cuișoarele întăresc barierele organismulului, oferind sprijin contra mai multor agenți microbieni. Practic, interacționează cu virușii și bacteriile, cărora le blochează sau le încetinesc evoluția la nivel intern și extern. Iar alături de cimbru, se folosesc pentru combaterea micozelor pielii.

Sursa: faunusplant.ro

One thought on “Cuișoarele: 5 proprietăți neașteptate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *