Postul înseamnă asumarea unui stil de viață

Postul înseamnă asumarea unui stil de viață

Postul înseamnă asumarea unui stil de viață în contrast cu tot ceea ce ține de duhul lumii de astăzi!

Libertatea de a exprima ceea ce simți și ceea ce consideri că trebuie transmis se datorează unui anumit firesc și a unei spontaneități care este una din caracteristicile vieții în Hristos. Nu pot concepe viața în Hristos închistată, este nevoie de spontaneitate și libertate.

Nu sunt de acord cu această lamentație permanentă legată de faptul  că oamenii nu postesc și că nu înțeleg aceasta formă de asceză. Nu sunt de acord cu această perspectivă pentru că o parte de vină o purtăm și noi. Mare parte din abordările pe care le avem cu privire la post sunt cele negativiste. În sensul că punem foarte mare accent și este văzut ca o simplă abstinență alimentară, ceea ce este complet eronat.

Postul nu este o simplă abstinență alimentară pentru că sunt atâția vegani, atâția vegetarieni care decid la un moment dat că este confortabil pentru sănătatea lor să nu mai consume alimente de origine animală.

Pentru mine, postul nu înseamna negație, negativitate, nu înseamna nici măcar această abstinență de la un anumit tip de alimente.

Am văzut că este în trend acum să se pună un foarte mare accent pe detoxifiere, să se spună că avem nevoie de această perioadă, că Postul Paștelui coincide cu primăvara, ș.a. Toate acestea ne înstrăinează de semnificația profundă, creștină a postului.

Cred ca există un recul din partea credincioșilor sau a celor mai puțin credincioși, care nu reușesc să dibuiască semnificația postului, dacă noi ne oprim doar la aspectele epidermatice.

Gândesc postul ca pe o perioadă în care noi ne angajăm să ne asumăm un mod de viață, un stil de viață, care sigur că pleacă și de la această abstinență de natură alimentară. Sunt anumite „proptele” care ne ajută să ni-l asumăm: asceza, metaniile, o rugăciune puțin mai intensă, participarea la Liturghie și la slujbele Bisericii mult mai frecventă decât o făceam înafara postului.

Postul înseamnă un mod de asumare a unei vieți în total contrast cu tot ceea ce ține de duhul lumii de astăzi. Subliniez acest aspect nu neapărat pentru a mă poziționa într-un plan de superioritate în ceea ce priveste duhul lumii de astazi. Eu înteleg postul prin asumarea unui mod de viață. Modul acesta de viață are drept conținut spiritual însăși Învierea, ce înseamnă pentru fiecare dintre noi Învierea, capacitatea aceasta de a mă mortifica, de a anestezia orice zvâcnire a răului din mine.

www.arhiepiscopiahusilor.ro

Citește și: La Mălini

One thought on “Postul înseamnă asumarea unui stil de viață

Comments are closed.