Obligeana, forme de utilizare
Obligeana crește în flora spontană prin locuri mlăștinoase, șanturi umede și pe malurile apelor lin curgătoare sau ale bălților, mai ales în Banat, Crișana și Bucovina.
Proprietăți terapeutice
- eupeptic-amare tonic-aperitive, stimulente ale secreției gastrice, carminative, stomahice, astringente;
- sedative analgezice, antispastice gastro-intestinal, calmante psihic (datorită azaronei);
- febrifuge, sudorifice, diuretice, anticonvulsive, antiaritmice, antitabagice;
- bactericide, insecticide (datorită azaronei);
- aromatizante.
Obligeana, forme de utilizare intern
- Infuzie din 1 lingură de rizom uscat și măcinat la 200 ml de apă clocotită; se infuzează 10 minute, se strecoară și se bea, fracționat în 3 reprize pe zi, în boli de stomac, hemoragii, indigestii, gaze intestinale, răceală, reumatism, scorbut, boli nervoase, hipocondrie, hidropizie.
- Decoct din 1 lingură de rizom uscat și mărunțit la 200 ml de apă rece; se fierbe până dă în clocot, se strecoară și se beau câte 3-4 linguri pe zi, înainte de mesele principale ca tonic gastric, în evitarea stărilor de vomă, activarea diurezei și transpirației în stări gripale, nefrite și enterite.
- Tinctură din 10-20 g de rizomi uscați și mărunțiți în 100 ml de alcool de 70°; se lasă la macerat timp de 8-10 zile la temperatura camerei, agitându-se zilnic de 2-3 ori, se strecoară în sticluțe brune, bine închise și se consumă zilnic câte 20-30 picături de 3 ori pe zi, înainte de mesele principale, pentru stimularea poftei de mâncare sau după masă, pentru acțiunea carminativă.
- Tinctura din amestec de 30 g de rizomi de obligeană + 20 g de fructe de chimion + 20 g de fructe de fenicul + 20 g de flori de mușețel + 20 g frunze de mentă în 1 litru de alcool de 70°; se macerează timp de 7 zile, se strecoară și se beau câte 3-4 linguri pe zi, având efecte carminative (elimină gazele abdominale) în dereglări de stomac (colici) sau sedative în bolile nervoase și mintale (isterie, epilepsie, delir, nevroze, amnezie, insomnie, melancolie).
- Vin aromatic din 100 g de rizomi de obligeană uscați și măcinați în 1 litru de vin roșu; se lasă să macereze la rece timp de 8 zile, se strecoară, se adaugă 150-200 g de zahăr și se bea câte un păhărel înainte de mesele principale, având acțiune tonic-amară în stimularea poftei de mâncare și pentru efectele sedativ-antispastice.
- Pulbere din 1-4 vârfuri de cuțit de rizomi uscați și măcinați, care se iau zilnic, înainte de masă, ca tonic gastric și stomahic.
- Fragmente de rizomi uscați care se mestecă în gură de fumători, pentru a renunța la fumat.
- Intră în compoziția ulcerotratului pentru afecțiuni gastrice, ulceroase și intestinale, în asociere cu substanțe neutralizante, antiacide și antisecretoare.
Citește și: Semințele de chia, aliații pentru slăbit
Obligeana, uz extern
- Tinctură pentru frecții locale în vederea deconectării mușchilor obosiți și dureroși.
- Băi locale cu decoct din 200 g rizomi uscați care se lasă la macerat în apă rece peste noapte; a doua zi se încălzește până la fierbere, se infuzează 5-10 minute în vas acoperit, se strecoară și se toarna în apa de baie cu efecte în degerături, reumatism și deficiențe în circulația sângelui la mâini și picioare reci.
Sursa: www.herbalrom.ro
2 thoughts on “Obligeana, forme de utilizare”