Descoperire de referinţă în lupta cu Alzheimer
Cercetătorii de la Universitatea de Știință și Tehnologie din Hong Kong au identificat noi metode terapeutice pentru boala Alzheimer (AD) prin studierea creierului pacienților cu o metodologie nou dezvoltată.
Această abordare nouă permite, de asemenea, cercetătorilor să măsoare efectele potențialelor medicamente asupra pacienților cu această suferinţă, deschizând noi direcții pentru cercetarea AD și dezvoltarea medicamentelor.
Deși mecanismele patologice ale bolii au fost studiate de zeci de ani, aceasta rămâne incurabilă. Un motiv este că abordările convenționale de cercetare au capacitate limitată de a identifica ținte moleculare pentru dezvoltarea medicamentelor. Analiza căilor moleculare și patologice examinează în general creierul pacienților ca o singură unitate, care subestimează de obicei contribuțiile diferitelor tipuri de celule ale creierului la AD și orice anomalii ale acestora. Acesta este în special cazul tipurilor de celule mai puțin frecvente, cum ar fi microglia (celulele imune rezidente ale creierului) și celulele neurovasculare (în special celulele endoteliale), care reprezintă doar mai puțin de 5% și, respectiv, 1% din populația totală de celule cerebrale.
Cu toate acestea, o echipă condusă de prof. Nancy Ip, vicepreședinte pentru cercetare și dezvoltare, director al Laboratorului de chei de stat pentru neuroștiințe moleculare și profesor de științe ale vieții de la HKUST de la Morningside, a depășit cu mult această problemă – au identificat, de asemenea, mai multe noi potențiale ținte moleculare în celulele endoteliale și microglia pentru dezvoltarea medicamentelor AD.
Echipa a examinat funcțiile tipurilor specifice de celule din creierele post-mortem ale pacienților cu Alzheimer, ceea ce este de obicei imposibil cu abordările convenționale, prin utilizarea analizei transcriptomului de ultimă generație, cu o singură celulă, care poate fi utilizată pentru a caracteriza modificările moleculare din celulele unice. Acest lucru a dat un profil cuprinzător al modificărilor specifice celulei în transcriptom în creierul pacienților.
Analiza ulterioară a identificat subtipurile celulare și căile patologice asociate cu Alzheimer, evidențiind o subpopulație specifică de celule endoteliale găsite în vasele de sânge ale creierului. În consecință, echipa a descoperit că angiogeneza crescută (formarea de noi vase de sânge din cele actuale) și activarea sistemului imunitar într-o subpopulație de celule endoteliale sunt asociate cu patogeneza Alzheimer, sugerând o legătură între dereglarea vaselor de sânge și afecţiune.
Cercetătorii au identificat, de asemenea, ținte noi pentru refacerea homeostaziei neuronale (capacitatea de a menține o stare internă relativ stabilă în ciuda modificărilor externe) la pacienții cu Alzheimer.
Echipa și-a folosit, de asemenea, analiza transcriptomului cu o singură celulă pentru a studia mecanismul prin care citokina interleukină-33 (IL-33), o proteină importantă pentru semnalizarea imunitară, exercită acțiuni benefice, făcându-l o posibilă intervenție terapeutică Alzheimer.
Cercetătorii au descoperit că IL-33 reduce patologia asemănătoare AD-ului prin stimularea dezvoltării unui subtip specific de microglia care ajută la eliminarea amiloidului beta, o proteină neurotoxică găsită în creierele AD. Echipa este, de asemenea, prima care captează date despre mecanismele prin care microglia se transformă într-o stare fagocitară consumatoare de amiloid-beta, care este un mecanism celular major pentru îndepărtarea agenților patogeni.
Echipa și-a publicat recent lucrările în prestigioasele reviste științifice Proceedings of the National Academy of Sciences U S A (PNAS) și Cell Reports.
Sursa: Cell Reposts
Citeşte şi: Covid-19: leziuni la corzile vocale responsabile de sechelele pe termen lung?
One thought on “Descoperire de referinţă în lupta cu Alzheimer”
Comments are closed.