Ulcerul peptic, simptome, complicații, tratament

Ulcerul peptic, simptome, complicații, tratament

Autor: dr. Andreia Tămășanu, medic specialist Gastroenterologie, Arcadia

Ulcerul peptic reprezintă o leziune ce apare în urma distrugerii mucoasei gastrice sau duodenale de către acidul gastric sau sucurile digestive.

Apariția ulcerului peptic este favorizată de predispoziția genetică a persoanei, căreia i se adaugă acțiunea unor factori externi:

– infecția cu Helicobacter pylori – majoritatea ulcerelor sunt produse de această bacterie;

– fumatul – prelungește evoluția ulcerului, crește rata recurenței, predispune la complicații și rezistență la tratament;

– administrarea cronică de antiinflamatoare (aspirină, indometacin, naproxen, diclofenac, ibuprofen). Riscul este semnificativ mai ridicat la persoanele de peste 60 ani, la cele care utilizează doze mari de antiinflamatoare nesteroidiene sau le asociază cu corticosteroizi.

– stresul acut – poate induce leziuni ale mucoaselor digestive;

– alte afecțiuni preexistente care duc la ulcerul peptic:  ciroză, boli pulmonare cronice, insuficiența renală cronică.

Ulcerul peptic. Simptome și complicații

Majoritatea pacienților care se prezintă la medic acuză  durere „în capul pieptului”, cu anumite  caracteristici specifice:

– este legată de mese: în ulcerele duodenale, durerea  apare tardiv și poate chiar trezi pacientul din somn, în timp ce în ulcerele gastrice apare la distanță scurtă: 30 min – 1h după masă;

– poate fi percepută sub diferite forme de la arsură, senzație de apăsare sau roadere până la senzație de gol în stomac;

– durează între 30 min – 1 oră și cedează sau se ameliorează după ingestia de alimente, antiacide sau antisecretorii;

– perioadele dureroase apar grupate, câteva zile la rând și alternează cu perioade nedureroase.
Episoadele de durere apar în special primăvara și toamna;

Citeşte şi: Oul, cât de des îl putem consuma?

– pe lângă durere, pacienții pot prezenta grețuri și vărsături care ameliorează durerea.

După o evoluție îndelungată sau uneori ca prim simptom, ulcerele se pot manifesta prin anumite complicații: hemoragia digestivă superioară, perforația și stenoza.

Ulcerul peptic. Diagnostic și tratament

Pentru stabilirea diagnosticului de ulcer este necesară efectuarea unei endoscopii sau a unei radiografii după administrarea de bariu. Cu ajutorul endoscopului se poate efectua și biopsia, pentru a stabili dacă este vorba despre un ulcer gastric beningn sau malign, precum și pentru a identifica prezența bacteriei Helicobacter pylori.

Tratamentul ulcerului este în principal medical, intervenția chirurgicală fiind necesară doar pentru complicațiile acestuia.  Principalul obiectiv terapeutic este cel al înlăturării cauzei, căreia i se adaugă medicația supresoare a acidității gastrice. Cum majoritatea ulcerelor sunt produse de Helicobacter pylori, tratamentul coincide frecvent cu eforturile de eradicare a bacteriei.

În cazul ulcerelor produse de antiinflamatoarele nesteroidiene, se stopează utilizarea acestora. Ulcerele de cauză endocrină se tratează prin îndepărtarea tumorii secretante, iar ulcerele hipersecretorii, fără o cauză clară, se tratează prin tratament antisecretor.

Deși nu există dovezi care să susțină că dietele necondimentate grăbesc vindecarea sau împiedică recurența ulcerelor, aceste diete contribuie la reducerea producției acide.

Așadar, pacienților ce suferă de ulcerul peptic li se recomandă să elimine alimentele care produc disconfort și cele care stimulează secreția gastrică acidă, precum: supele de carne, conservele, afumăturile, tocăturile condimentate, prajelile, băuturile carbogazoase.

De asemenea, aceștia vor evita consumul excesiv de cafea și mai ales, consumarea acesteia pe nemâncate.

Este indicat să se respecte un orar regulat al meselor, ce include 3 mese principale și 2 gustări între acestea. Se vor evita consumul de alcool, fumatul și administrarea de antiinflamatoare nesteroidiene. Nu în ultimul rând, pentru a preveni ulcerul peptic se recomandă eliminarea sau diminuarea stresului, deoarece reprezintă un factor favorizant pentru ulcer, în special la pacienții infectați cu Helicobacter pylori.   (Foto: pixabay.com)

www.arcadiamedical.ro

One thought on “Ulcerul peptic, simptome, complicații, tratament

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *