Oul, cât de des îl putem consuma?

Oul, cât de des îl putem consuma?

Deşi criticat pentru conținutul său ridicat de colesterol, oul are totuși o mare valoare nutritivă şi este binevenit în meniurile noastre, dacă este consumat în cantități rezonabile.

Oul este o sursă excelentă de proteine

În timpul gestației, embrionul puiului este izolat în ou, care trebuie să conțină toți nutrienții necesari dezvoltării sale sănătoase. Aceasta explică marea sa valoare nutritivă. Proteinele sale au astfel toți aminoacizii esențiali pe care corpul nostru nu-i poate sintetiza, în proporții echilibrate în comparație cu nevoile noastre. Două ouă de 60 g furnizează 15 până la 16 g de proteine, echivalentul unei fripturi sau a unui file de pește de 100 g. Consumate crude sunt mai greu de digerat, însă dacă sunt gătite, proteinele sunt foarte bine asimilate. Atenţie, dacă oul este prea gătit, proteinele din gălbenuș sunt mai greu de digerat.

Consumul a trei ouă pe săptămână nu crește colesterolul!

Ouăle conțin 11 g de lipide la 100 g, toate localizate în gălbenuș. Aceștia sunt în principal acizi grași nesaturați, de bună calitate nutrițională. Ouăle pot fi o sursă de omega 3 atunci când sunt obținute de la găinile hrănite cu semințe de in, bogate în precursori de omega 3. De asemenea, au și un nivel ridicat de colesterol (500 mg la 100 g), semnificativ mai mare decât carnea (aproximativ 80 mg /100 g). Cu toate acestea, studiile au arătat că în cazul consumului unui ou pe zi, acesta nu are nicio influență asupra colesterolului și, prin urmare, asupra riscului de boli cardiovasculare pentru aproape 95% din populație.

În plus, alimentele bogate în acizi grași saturați (brânză, carne roșie etc.) par a fi mai implicate în creșterea colesterolului din sânge. Cu toate acestea, consumul frecvent de ouă nu este recomandat persoanelor cu niveluri ridicate de colesterol din sânge, dar pentru restul populației, trei ouă pe săptămână pot face parte dintr-un meniu echilibrat.

Poate fi păstrat la 4 ° C și nu trebuie fi spălat!

Când oul este proaspăt, coaja acestuia este acoperită cu o cuticulă impermeabilă bacteriei Salmonella, vectorul salmonelozei, o intoxicație alimentară gravă. Dar această protecție este fragilă și sensibilă la apă. Acesta este motivul pentru care se interzice spălarea ouălor. Schimbările bruște de temperatură sunt, de asemenea, fatale pentru cuticule și provoacă microfisuri în coajă care modifică această barieră de protecție. De la depunere până la vânzare, oul urmează deci o scădere treptată a temperaturii de la 41 ° C (temperatura internă a găinii) la aproximativ cincisprezece grade în locurile de vânzare. Acasă, este recomandabil să le păstrați la 4 ° C, temperatura la care sunt inactivate bacteriile Salmonella. Acestea ar trebui consumate rapid odată scoase din frigider.

Feriți-vă de alergii!

Oul de pasăre este, după laptele de vacă și arahide, cea mai frecventă cauză de alergie alimentară la copiii cu vârsta sub 5 ani. Simptomele sale sunt de obicei ușoare (eczeme, urticarie), dar în 4 până la 5% din cazuri poate provoca șoc anafilactic care pune viața în pericol.

Ouăle pot fi utilizate la prepararea unei varietăți largi de alimente (prăjituri, sosuri, paste etc.). Legislația europeană impune menționarea lor pe etichetă, în lista ingredientelor. Este important să citiți cu atenție această listă, deoarece pot apărea mai mulți termeni: „ou”, „proteină din ou”, „produs din ouă”, „lizozim din ou” sau „albumină din ou”.

Sursa: scienceetavenir.fr

Citeşte şi: Plăcintă însiropată cu cremă din griş

One thought on “Oul, cât de des îl putem consuma?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *