Lunca din Mirceşti

Lunca din Mirceşti

Mirceşti este o localitate aflată ȋn judeţul Iaşi. În sens generic, mai ştim de lunca din Mirceşti – că este o arie naturală protejată, pe malul drept al rȃului Siret, reprezentată de o zonă ȋmpădurită, cu flori rare.

Dar ceea ce o particularizează şi ȋi conferă aura de poveste e cȃntecul pe care i-l inspiră lui Vasile Alecsandri, căci este voioasă şi rȃde,are un parfum năucitor, mai ales ȋn primăvară, cȃnd natura ȋşi pierde capul.

Aici se află conacul poetului şi astăzi, e locul ȋn care bardul de la Mirceşti se simte acasă, cutreieră, după o lungă absenţă, odăile inundate de lumină moale şi linişte, care mȃngȃie sufletul regăsit ȋn pace.

Cabinetul de lucru şi grădina inundată de flori, cu pomi care se frȃng de o povară dulce, amintesc de spaţiul ȋnsufleţit de-o bucurie năvalnică şi sinceră.

Citeşte şi: Mănăstirea Neamţ – un loc ferecat în minuni

Poet şi prozator, creator de teatru, ȋn acelaşi timp om politic, Alecsandri se ȋntoarce de la Paris (unde stă ca ambasador) şi retrăieşte cu intensitate fiecare crȃmpei de fericire cu iz de lăcrămioare şi bunăstare de vis.

La Mirceşti ȋl aşteaptă robii pe conaş ori glasurile de copii uitaţi ȋn curtea largă; ȋl aşteaptă şi tihna ȋn care poetul creează, după care tȃnjeşte ȋn vȃltoarea vieţii. Pastelurile gingaşe nu se puteau naşte decȃt ȋntr-un astfel de loc desprins dintr-un tablou idilic, ȋn care primăvara e ȋnţesată de miresme albe, de mărgăritare şi iarna e pierdută sub zăpadă, cu tot alaiul ei de fluturi de gheaţă, topită-n amorţire, la gura sobei, pe un ger amar.

Autor: Maria Luisa Țuculeanu, artist plastic

Mai multe detalii despre casele memoriale din judetul Iasi gasiti pe: muzeulliteraturiiiasi.ro

2 thoughts on “Lunca din Mirceşti

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *