Dinţii de lapte

Dinţii de lapte

Autor: Dr. Aristide Dan, medic stomatolog

Care sunt etapele de dezvoltare a dinţiilor de lapte?

După cum bine știm, dintii de lapte apar încă din stadiul de făt. Mama are un rol foarte important în dezvoltarea dinţilor copiilor lor, având o nutriție sănătoasă. Dieta mamei trebuie să conțină cantități adecvate de calciu, fosfor, vitamina C și vitamina D. Anumite antibiotice, precum tetraciclina, NU trebuiesc administrate mamei în timpul sarcinii, pentru că acest lucru poate provoca daune dinților copilului aflat în curs de dezvoltare.

Există patru etape de dezvoltare la dinţii de lapte: Prima etapă începe la embrion, la aproximativ 6 săptămâni. Acum este perioada când substanţa de bază a dintelui se formează. Apoi, țesutul care înconjoară dintele se formează, la 3 – 4 luni de sarcină. După ce copilul se naște, următoarea etapă are loc atunci când dintele iese prin gingie (erupe). În cele din urmă, prin procesul de rizaliză, rădăcina dintelui de lapte se resoarbe pe măsură ce dintele definitiv erupe.

Cât de importanţi sunt ?

Există multe păreri conform cărora dinții de lapte nu sunt importanți, motiv pentru care mulți părinți nu le acordă o atenție deosebită. Ideea că dinții de lapte oricum se schimba și că, de aceea, nu trebuie îngrijiți și nici tratați este tot atât de mult răspândită pe cât este de greșită. Este adevărat că dinții de lapte au o existență temporară, pe arcadele dentare, și că, în câțiva ani după erupția lor, aceștia se mobilizează și cad.

Primul dinte de lapte se mobilizează la 6 ani, iar ultimul la aproximativ 12 ani. În curând și în mod natural, dinții de lapte sunt înlocuiți de către dinții definitivi. Datorită acestui fapt, al înlocuirii lor, se acordă, în mod eronat, prea puțină importanţă îngrijirii și tratării lor. Din punct de vedere medical, considerăm important să promovăm și să argumentăm, în contrapartidă acestei eronate idei populare, ideea că dintii de lapte sunt foarte importanţi!

Care este efectiv rolul lor?

Dinţii de lapte mențin pe arcada dentară spațiul necesar erupției dinţilor definitivi. Pierderea prematură a dinților de lapte poate determina, în timp, malpoziția dinților definitivi, și astfel apare necesitatea unor tratamente ortodontice. Una dintre cauzele principale ale pierderii premature a dinților de lapte este caria dentară. Toți cei 20 de dinți de lapte erup fără carie. Îngrijiți, întreținuți și păstrați sănătoși, dintii de lapte asigură copilului confortul și plăcerea masticatiei oricărui aliment savuros. Dacă se îmbolnavesc, dintii de lapte vor transmite durere la dulce, durere la masticarea unui fruct proaspăt, durere la supa caldă sau la înghețata rece. 

În consecință, dacă un singur dinte temporar doare, copilul nu se va putea hrăni sănătos și nici nu va căuta plăcerea gustului, prin masticație. El va cauta să atingă cât mai puțin dintele care doare, asfel doar va înghiți alimentele, aproape nemestecate.

În lipsa masticatiei sănătoase, care are un rol crucial în autocurățire, dintii de lapte se vor acoperi de tartru și de placă bacteriană care, în cele din urmă, vor determina apariția cariilor dentare și pe ceilalți dinti de lapte sau chiar pe cei definitivi, în perioada dentiției mixte. Maxilarele pe care stau dinţii de lapte, primesc de la aceștia, în timpul masticației, stimuli de creștere şi de dezvoltare. În lipsa unei masticaţii normale, maxilarele vor rămâne insuficient dezvoltate pentru a face loc celor 32 de dinți definitivi. Riscul de a nu se putea alinia armonios crește, ei vor erupe înghesuiți sau vor rămâne impactați astfel se va ajunge la aparat ortodontic.

Pot fi menţinuţi sănătoşi?

Desigur! Părinții sunt principalii responsabili în mentinerea dinților de lapte în stare bună de sănătate. Pentru asta, ei trebuie să știe, sau dacă nu stiu, ei trebuie să se informeze dintr-o sursa specializată despre cum pot fi evitate cariile dinților de lapte. Un copil trebuie spălat pe dinţi de către părinți până la vârsta la care își va putea lega singur șireturile. Se consideră că, mai devreme de acest moment, copilul nu are suficientă dexteritate pentru a își peria dinții corect de unul singur.

Dinţii de lapte pot fi protejaţi, sigilaţi şi trataţi?

Da, în funcție de relieful ocluzal al acestora, de adâncimea fosetelor și de gradul lor de retenție, pentru a micșora șansele de dezvoltare al proceselor carioase la dintii de lapte, aceștia pot fi sigilați. Părinții trebuie să-l prezinte periodic, pe copil, la medical dentis, încă de la erupția primului dinte de lapte. Neglijarea cariilor simple, de pe dinţii de lapte, poate expune copilul la complicarea acestora și la o experiență stomatologică în urgenţă, de regulă negativă, înainte de vârsta la care el poate înțelege necesitatea intervenției stomotologice.

www.draristide.ro

Citeşte şi: Foame sau poftă?

2 thoughts on “Dinţii de lapte

Comments are closed.