Miocardita pediatrică și Covid-19

Miocardita pediatrică și Covid-19

Miocardita pediatrică, chiar dacă în cazuri rare, poate fi provocată de Covid-19. O echipă de cercetători a identificat markeri genetici asociați cu apariția miocarditei severe la copiii infectați.

De ce majoritatea copiilor cu Covid-19 dezvoltă forme asimptomatice, în timp ce alții trebuie spitalizați? De ce unii dezvoltă chiar miocardita pediatrică (inflamații ale mușchilor inimii)? O echipă de cercetători tocmai a oferit răspunsuri la aceste întrebări, care au fost prezente în comunitatea medicală de la începutul pandemiei.

Echipa formată din cercetători de la Inserm, AP-HP, Universitatea din Paris și Institutul Imagine, a identificat o expresie anormală a mai multor gene asociate cu apariția unor forme severe de miocardită la copilul cu Covid-19. Studiul, bazat pe analiza probelor de sânge de la 56 de pacienți tineri spitalizați la Spitalul Necker Enfants Malades din Paris, a fost publicat pe 13 august 2021 în revista MED.

Cei 56 de copii recrutați au fost spitalizați în perioada 6 aprilie – 30 mai 2020. 30 dintre ei au dezvoltat sindrom inflamator multisistem (sau MIS-C) în urma infecției cu Sars-CoV-2, inclusiv 21 cu miocardită pediatrică severă și 9 fără miocardită pediatrică.

„Pentru a înțelege diferența dintre aceste două grupuri de pacienți, am efectuat mai multe analize folosind tehnici de ultimă generație: o analiză ultra-sensibilă a citokinelor – hormoni ai sistemului imunitar care permite un răspuns adaptat în caz de infecție -, o caracterizare a compoziției celulelor sanguine și o analiză a expresiei genei celulă cu celulă ”, a detaliat Mickaël Ménager, co-autor al studiului, într-un comunicat de presă al Inserm.

Cercetătorii au demonstrat apoi o supraactivare a unei căi de semnalizare moleculară, calea NF-kB, în celulele albe din sânge, celule ale sistemului imunitar prezente în sânge. Aceasta este o cale moleculară care activează un set de gene, rezultând în producerea de proteine ​​responsabile de orchestrarea răspunsului imun, a explicat Frédéric Rieux-Laucat, co-autor al studiului. „Cu toate acestea, tocmai supraactivarea acestui sistem este cea care, la acești pacienți, declanșează hiperinflamarea”, a adăugat cercetătorul.

Trei anomalii găsite la pacienții cu miocardită pediatrică ar putea fi astfel explicate printr-o expresie anormală a anumitor gene

„Am reușit astfel să identificăm și să validăm mai mult de o sută de gene supraexprimate în mod specific în monocite și celule dendritice ale pacienților cu forme severe de miocardită”, a detaliat Mickaël Ménager. În cele din urmă, această semnătură moleculară specială ar putea face posibilă identificarea pacienților cu risc de a dezvolta inflamații cardiace severe, pentru un tratament chiar mai timpuriu.

Sursa: cell.com

Citește și: Dinții de lapte

One thought on “Miocardita pediatrică și Covid-19

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *