Febra la copii

Febra la copii

Autor: Dr. Lavinia Rusu, medic specialist pediatrie la policlinica Providența

Ce este febra?

Febra este printre primele simptome pe care copiii le manifestă atunci când sistemul lor de apărare se activează. Este un rezultat al unei infecţii, inflamaţii sau leziuni şi nu reprezintă o boală în sine. Febra se definește ca fiind temperatura > 38 °C măsurată intra-rectal sau > 37.5 °C măsurată axilar.

Cum se ia temperatura corect la copii?

Cea mai precisă metodă este cea intrarectală, mai ales la bebeluşi şi copii mici. Când vârsta copilului trece de 3-4 ani, temperatura poate fi luată de la nivelul urechii sau de la nivelul axilei.

Cum se tratează febra la copii?

Primul lucru pe care orice părinte trebuie să-l facă atunci când constată starea febrilă este să încerce sa scadă temperatura corpului. Printre metodele cele mai utilizate se numără:

• Impachetările – se fac înfăşurând copilul într-un prosop umezit cu apa călduţă.

• Băi cu apă caldă

• Sosete umezite cu apa – NU cu oţet sau alcool medicinal.

• Hidratarea este esenţială deoarece temperatura ridicată duce la deshidratarea rapidă a corpului. Copilul trebuie sa consume multe lichide precum apă, ceai sau supe.

• Imbrăcăminte lejeră

Este recomandată medicaţia doar când febra creşte peste 38.5º C intrarectal.

Cea mai frecventă asociere este Ibuprofen cu Paracetamol. NU este obligatorie administrarea la 4 ore alternativ, unul sau altul, dacă copilul nu are febră. Dozele medicamentelor antitermice se calculează în funcţie de vârstă şi de greutate corporală.

Când trebuie să mergem la medic?

✔dacă e vorba de un sugar mai mic de 3 luni

✔dacă febra se asociază cu stare de somnolență sau agitație

✔ erupții cutanate

✔diaree și vărsături

Este important ca părinţii să apeleze la specialist pentru a identifica corect cauza febrei şi să respecte întocmai recomandarea medicală de tratament.

www.providentamedical.ro

Citeşte şi: Dinţii de lapte

One thought on “Febra la copii

Comments are closed.