7 recomandări pentru articulații sănătoase

7 recomandări pentru articulații sănătoase

Autor: Alexandra Pavăl, fizioterapeut Kineto Family

Articulații sănătoase înseamnă mobilitate, înseamnă o viață de calitate. De multe ori nu ne dăm seama cât de importantă este sănătatea articulațiilor, decât în momentele în care începem să avem dureri.

Procesul îmbătrânirii organismului este unul extrem de complex și destul de greu de înțeles. Nu doar timpul este cel ce ne influentează ci și stilul nostru de viață. Problema articulațiilor este un exemplu de afecțiune ce poate apărea și la persoanele mai tinere dacă nu se respectă niște reguli.

Puterea de regenerare a organismului este uimitoare, articulațiile sunt mecanisme deosebit de fragile, iar o dată ce cartilajele se erodează, acestea nu mai pot fi refăcute. Subțierea cartilajelor contribuie în timp la apariția osteoartitei, cunoscută și sub numele de artrită degenerativă, o boală ce se manifestă prin umflarea sau iritarea articulațiilor, însoțită de dureri, rigiditate și limitarea mișcărilor.

Afecțiunile musculo-scheletale reprezintă unele dintre cele mai frecvente probleme de sănătate care apar odată cu înaintarea în vârstă. În funcție de factorii de risc, dar și de stilul de viață, bolile din această categorie pot fi înregistrate și la persoane mai tinere.

Recomandări pentru a avea articulații sănătoase:

1. Menține-te în formă

Mușchii puternici ajută la menținerea stabilității încheieturii. Cu cât mușchii corpului sunt într-o formă mai bună, cu atât scade riscul unei accidentări. În plus, mușchii din jurul articulațiilor absorb șocul și contribuie la răspândirea acestuia asupra întregii suprafețe a încheieturii, susține dr. Laith M. Jazrawi, seful diviziei de medicină sportivă al spitalului pentru probleme ale articulațiilor din cadrul din Universității din New York.

2. Păstrează o greutate normală

Cu cât greutatea depășește limitele recomandate, cu atât presiunea pusă asupra articulațiilor este mai mare. Spre exemplu, în timpul mersului fiecare genunchi susține o forță echivalentă cu trei până la șase ori greutatea corpului. Obezitatea reprezintă unul dintre factorii de risc în apariția osteoartritei în genunchi și șolduri. Potrivit unei cercetări, 27% dintre cazurile de înlocuire a șoldului și 69% dintre cele de înlocuire a genunchiului ar putea fi atribuite obezității.

3. Menține poziția corpului corectă

4. Evită accidentările și activitățile ce îți pot afecta articulațiile

Accidentările, mai ales cele care necesită intervenție chirurgicală, măresc riscul apariției artritei. Conform unui studiu suedez, o persoană care a suferit un accident al ligamentului genunchiului sau o ruptură de menisc are 50 % șanse să dezvolte artrita 10 sau 20 de ani mai târziu. Cu cât accidentul are loc mai târziu, să spunem la vârsta de 30 sau 40 de ani, cu atât crește riscul apariției artritei.

6. Realizează corect mișcările

Pentru activitățile ce presupun mișcări repetitive este recomandată evaluarea unui specialist (fizioterapeut) care să te învețe care este poziția corectă a corpului și să corecteze eventualele poziții sau mișcări ce îți pot afecta negativ sănătatea.

 7. Bucură-te de o alimentație variată

Nu putem vorbi despre o dietă care să asigure prevenția apariției artritei, însă o alimentație corespunzatoare te poate ajuta să îți pastrezi greutatea potrivită și îți oferă substanțele nutritive de care organismul are nevoie pentru a se menține sănătos, susține Institutul national american pentru preventia artritei si a bolilor musculo-scheletale si de piele. O dietă corectă trebuie să se bazeze pe fructe, legume, cereale integrale, lactate cu conținut scăzut de grăsimi. Nu trebuie însă uitate cărnurile slabe, peștele, fasolea, ouăle și nucile. Evită grăsimile saturate, grăsimile trans, sarea și zaharul.

Citește și: 6 alimente care susțin sănătatea creierului

Studiile arată că acizii grasi omega 3, ce se găsesc în pește precum ton ori somon, ajută la reducerea simptomelor asociate cu durerile articulare și diminuează inflamațiile acestora. De asemenea, vitamina D pare să aibă efect antiinflamator protejandu-ți încheieturile. Aceasta se găsește în pește, cereale și lactate.

Un fizioterapeut vă poate stabili un program terapeutic adecvat nevoilor dvs, vă poate învăța cum să faceți exercițiile corect și ce mișcări să evitați în funcție de afecțiunile existente. Apelați cu încredere la terapeuții centrului nostru Kineto Family pentru un stil de viață sănătos.

Kineto Family

Suceava, Str. Mihai Viteazul, Nr. 26 / 0742 742 743

www.kinetofamily.ro

2 thoughts on “7 recomandări pentru articulații sănătoase

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *