Carența de vitamina D: cum o recunoști?

Carența de vitamina D: cum o recunoști?

Mulți medici consideră că o carență de vitamina D crește riscul de a suferi o formă severă a coronavirusului. Academia de Medicină din Franța a recomandat suplimentarea cu vitamina D imediat ce diagnosticul de Covid-19 a fost confirmat. Dar de unde știi dacă ai deficit și care sunt semnele deficitului de vitamina D?

# 1 ai o boală inflamatorie a intestinului

Persoanele care suferă de intoleranță la gluten, boala Crohn sau boala inflamatorie a intestinului sunt mai expuse riscului de deficit de vitamina D din cauza efectelor acestor boli asupra absorbției grăsimilor. Deoarece grăsimile sunt absorbite mai puțin bine, vitaminele liposolubile sunt la rândul lor mai puțin absorbite. Pentru a evita prea multe deficiențe, uneori este suficient să consumați produse lactate îmbogățite cu vitamina D.

# 2 ești supraponderal

A fi supraponderal sau obez nu afectează modul în care organismul nostru sintetizează vitamina D. Dar concentrația mai mare de grăsime afectează nivelurile acesteea din sânge. Cu cât aveți mai multe grăsimi, cu atât este mai diluată, fiind liposolubilă. Acesta este motivul pentru care persoanele supraponderale au cerințe mai mari.

# 3 ai pielea închisă la culoare

Pigmentarea în piele este ca o protecție solară naturală. Când aplicați o protecție solară cu factor 30, aceasta reduce capacitatea pielii de a sintetiza vitamina D din lumina soarelui cu 97%. Este la fel cu pielea întunecată sau neagră. O persoană cu pielea foarte închisă are nevoie de zece ori mai multă lumină solară decât o persoană cu pielea deschisă pentru a sintetiza aceeași cantitate.

Citește și: 7 recomandări pentru articulații sănătoase

# 4 te dor oasele

Aveți dureri în oase și mușchi și articulațiile vă sunt mai rigide când vă treziți dimineața? Este posibil să suferiți de un deficit. Dacă suferiți de dureri cronice, contactați medicul pentru a primi această doză de vitamină. În cazul unui deficit, ar trebui luată în considerare suplimentarea.

# 5 ești deprimat

Un număr mic de studii epidemiologice au explorat relația dintre vitamina D și depresie și au constatat că persoanele spitalizate cu depresie aveau adesea niveluri medii de vitamina D mai mici decât persoanele care nu erau deprimate. Nu este încă clar cum influența această vitamină neurotransmițătorii implicați în stări de stres, anxietate sau depresie, dar s-ar putea să protejeze neuronii care sintetizează dopamină și serotonină, doi neurotransmițători esențiali pentru buna funcționare a creierului.

D2 și D3: care este diferența?

Vitaminele D2 și D3 sunt cele două forme ale vitaminei D. Vitamina D2 este prezentă în principal în plante (ciuperci, cereale etc.), în timp ce vitamina D3 este mai degrabă prezentă în alimentele de origine animală (pește gras, galben ou, unt …). De asemenea, acesta este sintetizat atunci când pielea este expusă razelor solare. Pentru suplimentarea pacienților, ambele forme sunt disponibile pe piață. Dar medicii și medicii naturisti preferă deseori să prescrie D3, deoarece este mai ușor asimilată de organism.

Sursa: topsante.com / Foto: pixabay.com

One thought on “Carența de vitamina D: cum o recunoști?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *