Vărsăturile la copil

Vărsăturile la copil

Ce ar trebui să facă părintele acasă când apar varsăturile la copil

1. Urmăreşte semnele de deshidratare

Deshidratare uşoară presupune gura puţin uscată şi senzaţie de sete. În acest caz nu e necesar consult medical imediat, însă trebuie urmărit în continuare pentru depistarea agravării deshidratării.

Deshidratare medie, gravă presupune scăderea cantităţii de urină emisă, gură uscată, ochi înfundaţi în orbite, lipsa lacrimilor în timpul plânsului. În această situaţie, părinţii vor merge cât mai curând posibil într-o unitate spitalicească care poate asigura tratament specific.

2. Dacă vărsăturile însoţesc febra înaltă şi convulsii, părinţii solicită urgent ambulanţa la 112 şi vor fi transportaţi către cea mai apropiată unitate spitalicească, suspiciunea fiind de meningită.

3. Când copilul (sugarul diversificat şi copilul preşcolar sau şcolar) prezintă o primă vărsătură, neînsoţită de febră sau de alte simptome, părintele va institui un repaus digestiv pentru 15-20 minute, după care îi va da lichide (apă, ceai îndulcit sau săruri de rehidratare orală) în cantităţi mici, la intervale regulate (spre exemplu: 5ml lichid/5min.), timp de 30-60 minute.

Dacă copilul tolerează aceste cantităţi mici de lichide, adică nu mai varsă, se trece la etapa următoare, de administrare a 30 – 40 ml lichide şi, dacă şi această administrare a fost tolerată, abia apoi se poate incerca introducerea de pesmet, sticks-uri, biscuiţi simpli. Dacă şi această etapă a fost trecută cu bine, se va trece la alimente uşor asimilabile: supă făcută în casă, iaurt, etc.

Sugarul mic, nediversificat, care a vărsat, va fi lăsat în acelaşi repaus digestiv timp de 15-20 minute şi va fi văzut de medicul pediatru cât mai curând posibil.

Ce nu ar trebuie să facă părintele acasă când copilul varsă:

• Să îi dea să mânânce imediat după vărsătură;

• Să insiste cu alimentaţia în condiţiile în care copilul repetă vărsăturile după fiecare tentativă de realimentare. Important este ca micuţul să tolereze lichidele şi abia apoi alimente solide.

• Să nu-i dea lapte pentru că laptele este un lichid greu de digerat. Lichidele folosite pentru rehidratare sunt în ordine: sărurile de rehidratare orală, ceai îndulcit sau, în ultimă instanţă, apă simplă.

Nu uitaţi că noi părinţii suntem cei care putem şi trebuie să acordăm primul ajutor copiilor noştrii şi că de măsurile aplicate corect depinde evoluţia ulterioară a copilului care varsă.

Foto: picjumbo.com

Citeşte şi: Hipotiroidia şi sarcina

2 thoughts on “Vărsăturile la copil

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *