Ulcerele gastrice, alimentația corectă grăbește vindecarea
Autor: Ing. Drd. Daniela Troia
Pentru vindecarea celor care se confruntă cu ulcerele gastrice, alimentația corectă are rolul cel mai important, indiferent de intensitatea crizelor dureroase, deoarece se urmărește cruțarea mucoasei stomacului și duodenului, cu rol de pansament gastric.
Durata regimului alimentar în ulcerele gastrice este de luni de zile, necesită multă răbdare și perseverență, pentru a se asigura o vindecare completă, evitând reapariția durerilor după 6-7 luni. Se recomandă ca bolnavul să ia 4-6 mese mici, egale cantitativ, ultima masă fiind înainte de ora 20. Se va mânca încet, mestecând bine, fără a bea lichide în timpul mesei. După fiecare masă, bolnavul va sta culcat, punând pe abdomen o compresă caldă sau cataplasmă cu făină de porumb.
În faza dureroasă se permite doar un regim hidric de 2-3 zile cu 200 ml lapte dulce, care neutralizează acidul clorhidric și oprește secreția gastrică. Laptele se amestecă, în părți egale, cu un ceai medicinal (tei, măceșe, mușețel), consumând 6-7 pahare pe zi, la intervale de 3 ore. Eventual, se adaugă câteva picături de suc de lămâie. Pe masură ce durerile se atenuează, se introduc supe de orez strecurate, smântâna, biscuiți moi, pâine albă și uscata (circa 400 de grame) și albușuri de ouă crude, bătute spumă.
După dispariția simptomelor de boală se pot consuma supe călduțe de legume (varză, salate, mărar, tomate), piureuri pasate din legume și cartofi, grâu germinat, orez și griș, soteuri, budinci, sufleuri, unt proaspat, ulei crud. Treptat, se trece la brânza proaspătă de vaci, caș nesarat, urdă, telemea desărată, paste făinoase bine fierte, mămăligă prăjită, fulgi de ovăz, ouă fierte moi, omletă în aburi, cartofi copți sau fierți în coajă, care se zdrobesc și se amestecă cu lapte acru și morcov ras.
Din această fază se poate începe consumul de carne de pasăre sau vițel, fără grăsime (fiartă, înăbușită sau sub formă de perișoare fierte la aburi), pește alb, slab (știucă, șalău, păstrăv, biban), preparat numai rasol.
Ca desert se consumă legume fragede cu celuloză moale (morcov, spanac, salată verde, conopidă, dovlecei, păstăi de fasole, cartofi (fierți, copți sau piure). Sunt admise prăjituri cu mere dulci, brânzoaice, creme de vanilie și orez cu lapte.
O atenție deosebită la ulcerele gastrice trebuie acordată curei de dezintoxicare a organismului, folosind semințe de dovleac puțin prăjite și nesărate (4-5 pumni pe zi), borș din tărâțe de grâu din care se consumă 1,5-2 litri pe zi, având efect de eliminare a toxinelor prin transpirație.
Citește și: Aloe vera, 5 beneficii pentru sănătate
O altă cură va utiliza un macerat din amestecul, în părți egale, cu zeamă de lămâie, alcool 40%, miere de salcâm și ulei de măsline, din care se va lua câte 50 ml de 3 ori pe zi, cu 10-15 minute înainte de mese. Eficientă este și cura de grâu germinat (100 g pe zi), amestecat cu ulei de măsline și 500 de grame fructe tăiate în cuburi mici.
Fructele recomandate la ulcerele gastrice sunt: mere și pere (curățate de coajă), prune, piersici, caise, struguri, pepene verde, portocale, lămâi, mandarine, stafide.
Dacă vă confruntați cu ulcerele gastrice, ca băuturi se vor consuma apă minerală plată între mese și sucuri de legume (ușor îndulcite) din morcov, sfeclă roșie, țelină dată pe răzătoare, varză albă, spanac și cartofi cruzi, care se iau cu 15 minute înainte de mese. Sucul de varză proaspată este deosebit de valoros având proprietăți protectoare și cicatrizante datorită conținutului ridicat în mucilagii și vitamine.
După mese se beau sucuri din fructe neacide (mere, pere, gutui, caise, piersici, cireșe, agrișe), siropuri și compoturi puțin îndulcite. Se exclud categoric alcoolurile tari, tutunul, cafeaua naturală (mai ales pe stomacul gol), cacao, ceai rusesc, ciocolata, siropuri sintetice cu cofeină (de tip Coca-Cola) și abuzul de medicamente de sinteză chimică, cu acțiune iritantă.
www.helbalrom.ro / Foto: picjumbo.com
2 thoughts on “Ulcerele gastrice, alimentația corectă grăbește vindecarea”