Mersul pe jos: 5 beneficii pentru sănătate

Mersul pe jos: 5 beneficii pentru sănătate

Diabet, cancer, boala Alzheimer: mersul pe jos ar avea efecte benefice la fel de numeroase pe cât de nebănuite asupra corpului nostru. Potrivit OMS, ar trebui să faceți între 30 și 40 de minute de activitate fizică pe zi. Detalii și sfaturi de la profesorul François Carré, cardiolog și medic sportiv.

„Suntem programați să mergem” explică profesorul François Carré, cardiolog și medic sportiv la Spitalul Universitar din Rennes. „În primul rând pentru că ne permite să ardem calorii, dar și pentru că fiecare pas pe care îl facem este benefic pentru sănătatea noastră.”

MERSUL ESTE BUN PENTRU GENE ȘI HORMONI!

După cum știți, mersul pe jos este perfect pentru a vă curăța mintea și a vă întinde picioarele. Dar asta nu este tot: Genele noastre funcționează bine numai dacă ne mișcăm. Contracția mușchilor face posibilă eliberarea hormonilor care vor acționa asupra diferitelor sisteme ale corpului. Acești hormoni, în special blocați de pesticide și perturbatori endocrini, vor reduce stresul oxidativ.

Mersul pe jos ne protejează de bolile cardiovasculare și metabolice

„Este foarte simplu, prin mersul regulat, reduceți riscul de infarct miocardic cu 25-30%, dar reduceți și riscul de accident vascular cerebral. Vedem că oamenii care se mișcă au mai puțin decât alții!”, spune François Carré

Dar mersul pe jos, care vă permite, de asemenea, să vă controlați silueta, ar fi, de asemenea, o armă foarte bună în lupta împotriva diabetului de tip 2. Una care, precizează profesorul Carré, este „non-genetică și legată de supraponderalitate. Are efecte dăunătoare asupra inimii, rinichilor și ochilor. Prin urmare, este necesar să vă mișcați…, acordând atenție la ceea ce mâncați, desigur.

ALZHEIMER

Profesorul Carré este categoric: „niciun medicament împotriva bolilor cerebrale precum Alzheimer nu este eficient astăzi. Studiile au fost întotdeauna prost realizate și nu am avut niciodată dovezi formale că au funcționat. Deci, ce soluție? Da, ai ghicit: mergi. „Este singurul tratament pe care îl avem astăzi pentru persoanele în vârstă și, de asemenea, cea mai bună prevenire.”

Atenție însă, nu se pune problema să vă mișcați picioarele în timp ce vă uitați capul: „cel mai bun lucru este să mergeți în grup și să discutați sau recitați poezii din copilărie. Trebuie să-ți lucrezi creierul în timp ce mergi înainte. „Sau chiar făcând un pas înapoi, de altfel: „Chinezii au găsit o altă soluție: merg înapoi! Pentru că pentru a ajunge acolo, trebuie totuși să te gândești mult.”

Citește și: Ulcerele gastrice, alimentația corectă grăbește vindecarea

MERSUL ÎMPOTRIVA CANCERULUI

Util pentru prevenirea cancerului (ar reduce riscul de a suferi de acesta cu 20-30%), mersul pe jos ar fi, de asemenea, eficient în recuperarea acestuia. Astăzi, toți oncologii recomandă combinarea acestuia cu alte metode mai modern. Evident, nu înlocuiește medicamentele, dar permite pacienților să suporte mai bine chimioterapia, de exemplu.

„În ceea ce privește cancerul de sân, am observat că au existat cu aproape 50% mai puține recidive în grupurile care mergeau. Sunt cifre uriașe.”, spune François Carré.

MUTAȚI LIMITA BOLILOR CRONICE

„Dar, în general”, continuă expertul, „mersul pe jos are efecte benefice asupra multor lucruri și mai precis asupra a 36 de boli cronice, cum ar fi scleroza multiplă. Deci, lecția profesorului este destul de clară: trebuie să mergi. „În cele din urmă, aș spune că este deosebit de important să practici activitatea fizică. Vorbim despre mers pe jos pentru că toată lumea o face, dar dacă preferați coarda de salt, asta mi se potrivește foarte bine. Important este să te miști!”

Sursa: topsante.com / Foto: pixabay.com

2 thoughts on “Mersul pe jos: 5 beneficii pentru sănătate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *