Trigliceridele, valori și consecințe

Trigliceridele, valori și consecințe

Trigliceridele sunt responsabile pentru transportul grăsimilor în sânge, ajutându-ne să stocăm energie. O mică parte este făcută direct de ficat.

Mult mai puțin cunoscute decât colesterolul, trigliceridele sunt lipide din sânge care, atunci când sunt prea mari, cresc riscul cardiovascular. Această rată scade foarte repede prin monitorizarea stilului său de viață.

Hipertrigliceridemie: ce cauzează creșterea trigliceridelor?

În cea mai mare parte, aceste lipide sunt furnizate organismului de grăsimile din alimente (uleiuri, unt etc.). Astfel, după o masă bogată, nivelul sanguin al trigliceridelor crește. „O masă grasă dublează sistematic trigliceridele. Cu toate acestea, aceasta rămâne temporară. Vârful este atins între a treia și a patra oră după masă, apoi rata scade din nou peste opt până la douăsprezece ore”, indică prof. Philippe Moulin, endocrinolog la CHU de Lyon.

Diabetul, sindromul metabolic, sedentarismul, obezitatea sau chiar consumul excesiv de alcool promovează hipertrigliceridemia, cu atât mai mult pe un fundal genetic predispozant. În cazuri rare, excesul de trigliceride este legat de variantele genetice:

  • sindromul multifactorial de chilomicronemie (MCS)
  • sau chiar mai rar, sindromul chilomicronemiei familiale (FCS).

Excesul de trigliceride: care sunt consecințele?

Oricare ar fi originea hipertrigliceridemiei, un nivel prea ridicat de trigliceride din sânge afectează două organe esențiale: inima și pancreasul.

Astăzi, suntem siguri că hipertrigliceridemia este un factor de risc cardiovascular, chiar dacă este mai puțin puternic decât colesterolul LDL (colesterolul„ rău ”).

Un alt risc important este inflamarea pancreasului. Această pancreatită acută este o urgență medicală, fatală la unul din 100. Aproximativ 10% dintre persoanele cu sindrom de multifilm chilomicronemie vor avea pancreatită. Riscul este de 70% în cazul sindromului chilomicronemiei familiale.

Care este nivelul periculos al trigliceridelor?

La un adult sănătos, nivelul trigliceridelor ar trebui să fie mai mic de 1,20 g per litru de sânge (g / l). Laboratoarele de analiză dau un interval cuprins între 0,6 g / l și 1,80 g / l pentru a ține seama de variabilitatea individuală.

Dincolo de 2 g / l, riscul de complicații crește. La 4 g / l, riscul de pancreatită este triplat în comparație cu populația generală. Acest nivel poate crește la 50 g / l în cele mai severe cazuri, cum ar fi sindroamele MCS și FCS.

Cât de des se testează trigliceridele?

În mod ideal, un prim test lipidic ar trebui făcut în jurul vârstei de 45 de ani pentru bărbați și la menopauză pentru femei. Nu trebuie să fii pe stomacul gol pentru un simplu screening.

De asemenea, căutăm trigliceride în sânge la prescrierea anumitor medicamente (contraceptive orale, cortizon, acid retinoic anti-acnee etc.).

Cum se tratează hipertrigliceridemia?

Monitorizarea stilului tău de viață este suficientă, în majoritatea cazurilor, pentru a normaliza nivelurile excesiv de ridicate ale trigliceridelor. Principiul este simplu: Mănâncă mai bine și mișcă-te mai mult. Mai precis, este necesar să se reducă zaharurile rapide, în special fructoza care se găsește în fructe, miere, gemuri… Va fi, de asemenea, necesar să se limiteze alimentele grase și să se încetinească foarte serios consumul de alcool.

Ce medicament pentru a reduce trigliceridele?

Dacă după trei până la șase luni acest regim nu funcționează, se ia în considerare tratamentul. În caz de hipertrigliceridemie (nivel mai mare de 2 g / l asociat cu alți factori de risc cardiovascular), medicamentele indicate sunt fibratele (fenofibrat sau gemfibrozil).

În viitor, putem folosi omega-3. Studii recente au arătat că 2 grame pe zi de EPA reduc trigliceridele cu 25% și, prin urmare, riscul de infarct. Un medicament este în curs de dezvoltare.

În cele din urmă, în formele genetice ale bolii, un medicament nou, volanesorsen, îmbunătățește lotul pacienților care, până acum, nu își puteau permite mai mult de 20 de grame de grăsime pe zi.

Sursa: santemagazine.fr

Citește și: Miocardita pediatrică și Covid-19

One thought on “Trigliceridele, valori și consecințe

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *