Terapia holistică în TSA și tulburări asociate

Terapia holistică în TSA și tulburări asociate

O formă de intervenție în terapia de recuperare – TERAPIA HOLISTICĂ – are scopul de a obține o sănătate optimă și bună stare prin alinierea tuturor componentelor unei persoane: corp, minte, emoții.

Terapia holistica se bazează pe convingerea conform căreia, dacă una din aceste părți este oprită din evolutie, atunci vor fi afectate și celelalte componente.

Cu alte cuvinte, dacă un copil are afectată vizibil o anumită arie de dezvoltare, să zicem socializarea sau limbajul, atunci cu siguranță vom găși elemente nefuncționale și pe alte arii: cognitiv, emoțional, motor, senzorial, autonomie în îngrijire. Ariile mai puțin vizibil afectate, de fapt, pot fi cauza principală în declanșarea tulburărilor. Atunci analiza se face în asamblu și în context cu mediul în care se dezvoltă, deci holistic.

Fiecare individ este unic și se dezvoltă în ritmul său cu ajutorul materialului genetic și al stimulilor ce vin din mediul său, pe care îi percepe sau nu adecvat, îi procesează sau nu adecvat și dă răspunsuri mai mult sau mai puțin adecvate.

Pentru a măsura la ce nivel şi în ce măsură a fost afectat un copil în dezvoltarea sa este important ca evaluarea copilului să fie făcută în prezența și cu suportul familiei (pentru că acesta este mediul în care se dezvoltă), în contexte diferite, cu specialiști diferiți antrenați în echipe mixte ce au obiective comune.

Planul de intervenție trebuie construit de echipa de specialiști împreună cu familia. Părinții, aleg ritmul în care se așteaptă să evolueze copilul și ce șansă de recuperare dau ei acestuia. De ce? Pentru că este un ritm de participare asumat la terapie, de implicare și integrare a copilului.

Citeşte şi: Hepatita C pe înțelesul tuturor

Terapia holistică înseamnă colaborare între: echipa de specialiști – copil – familie. Fiecare parte trebuie să aibă sau să dezvolte motivație în cadrul programului de recuperare și atunci scopul intervenției, al construcției sau reconstrucției de abilități se realizează.

Cine beneficiaza de terapia holistica?

Beneficiarii terapiei la Papillon Clinique sunt copilul și familia. De aceea, trebuie să se accepte schimbări în viața de familie sau cea social pentru a creea premise în ceea ce înseamnă schimbare la nivel emoțional, mediu și corp.

În recuperarea copiilor cu TSA se aplică un mix de terapii adaptate nevoilor fiecăruia. Amintim: terapia comportamentală, terapia cognitivă, terapia atașamentului, logopedie, terapia ocupațională, terapia cu animale (în deosebi cai și delfini), balneoterapia, terapia de desensibilizare, masaj și kinetoterapie, terapia alimentară, aromaterapie, meloterapie.

În terapia holistică intră și părinții care beneficiază de consiliere personal și de cuplu pentru depășirea barierelor personale și sociale. Vor învăța unele tehnici de răspuns în situații dificile, implicarea în terapie și continuarea acesteia acasă fără a deveni o povară, ci mai degrabă un mod de viață echilibrat.

Echipa PAPILLON CLINIQUE este pregătită pentru terapia holistica cu programe de evaluare complexă, cu echipa multidisciplinară care să construiască un plan de intervenție individualizat adapta nevoilor fiecărui copil și familiei acestuia. Folosim includerea activă și participativă a părinților în recuperarea copilului și în integrarea acestuia în învățământul de masă.

Autor: Iren A. Ioniţă – terapeut de recuperare a copiilor cu TSA la Papillon Clinique

www.papillonclinique.ro

One thought on “Terapia holistică în TSA și tulburări asociate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *