Terapia durerii, metode minim-invazive ghidate imagistic
Dr. Cătălin Constantin Lulciuc, Medic Specialist Radiologie și Imagistică Medicală și Radiologie intervențională
Ce reprezintă terapia durerii?
Terapia durerii este o specialitate relativ nouă la nivel mondial, apărută în ultimii 20 de ani și este o ramura medicală ce reunește, sub aceeași umbrelă, medici din diferite specialități medicale, toți pregătiți să trateze simptomul comun numit DURERE. Este foarte important ca pacienții cu dureri cornice să beneficieze de un consult multidisciplinar, în urma căruia opiniile diferite ale medicilor să ajungă la un consens care să ajute pacieții să scape de durere. Pentru un astfel de pacient munca în echipă este cea mai importantă.
Care sunt principalele avantaje ale acestei noi metode de tratament?
Metodele minim invazive de tratare a durerii se fac doar cu sedare, pacientul fiind conștient pe tot parcursul procedurii, deci, fără anestezie generală sau spitalizare, iar pacienții beneficiază de o recuperare foarte rapidă. Aceste practici sunt adresate pacienților cu dureri cornice, dar și celor în episode acut pentru a se evita operațiile mari, deschise, cu riscuri operatorii mari, cu procese de recuperare îndelungate și complicații intra- și postoperatorii.
Desigur metodele minim-invazive nu înlocuiesc metodele invazive, respectiv operațiile deschise, care au indicație clară, dar de cele mai multe ori prelungesc termenul până la o asemenea procedură complexă, sau cu ajutorul recuperării medicale asociate scoate pacinetul din indicațiile unei astfel de intervenții (operații deschise). Metodele minim-invazive vin și în sprijinul pacienților care au suferit o intervenție chirurgicală deschisă și au rămas cu dureri post-operatorii.
În ce afecțiuni putem apela la intervențiile minim-invazive?
Gama de intervenții minim-invazive în terapia durerii avansează de la an la an datorită tehnologiei, iar noi, prin diverse dispositive sau ace putem ajunge la nervii care provoacă senzația de durere și cu diferite substanțe sau instrumente putem să-i dezinflamăm, să-i amorțim pe termen lung, topim sau îngheța.
Cea mai des întâlnită patologie care se prezintă este cea a coloanei, asta din cauză că suntem o generație care devine din ce în ce mai sedentară și mai supraponderală. Acest stil de viață vicios duce la afectarea musculară și, implicit, destabilizarea coloanei vertebrale, care produce modificari degenerative: hernii intraspongioase, osteofite, punți osteofitice, hernii de disc etc. În afară de patologia de coloană, printre cele mai întâlnite afecțiuni se numără patologia de genunchi, umăr, durerea provocată de metastaze sau formațiuni tumorale primare etc.
Care ar fi rata de suscces?
În general 8 din 10 pacienți răspund bine tratamentului minim-invaziv, iar perioada de răspuns variază de la caz la caz: poate dura pentru totdeauna de la prima procedură dacă se merge în paralel cu un program de recuperare medicală, câteva luni sau săptămâni. Pentru pacienții care răspund pe termen scurt se recomandă repetarea infiltrațiilor mergând în paralel cu recuperare medicală. Din păcate, sunt și pacienți care nu răspund, atunci indicația este cea chirurgicală.
Însă, diferența dintre infiltrațiile normale „în orb” și cele ghidate imagistic este că prin ghidaj radioscopic sau ecografic putem vedea cu exactitate dacă substanța injectată ca și tratament ajunge exact la sursa durerii și nu migrază în alte teritorii care nu sunt responsabile de durerea cronică pentru care a venit pacinetul.
Citește și: Adenopatiile cervicale
În ce măsură a afectat pandemia sănătatea pacienților care suferă de diferite dureri cronice?
Perioada de pandemie a agravat foarte mult situația pacienților cu dureri cronice, deoarece clasa de risc a stat foarte mult în casă, nefăcând mișcare. Pacineții când ajung la medic, prezintă un episod de durere acut, cu deficit motor semnificativ.
3 thoughts on “Terapia durerii, metode minim-invazive ghidate imagistic”