Ablația termică a tumorilor hepatice

Ablația termică a tumorilor hepatice

Ablația termică a tumorilor hepatice – Metodă minim invazivă de tratare a cancerului

Autor: Dr. Cătălin Constantin Lulciuc, Medic Radiolog – Radiologie Intervențională, Centrul Medical Provita

Ablația cu radiofrecvență (RFA) sau microunde este o terapie alternativă pentru carcinomul hepatocelular (HCC), cât și a metastazelor hepatice, atunci când rezecția hepatică nu poate fi efectuată, fie din cauza comorbidităților pacientului, fie din cauza caracterelor leziunilor.

Marile avantaje ale procedurii constau în complicații reduse intra sau postintervenționale.

Ghidurile de practică EASL (2018) consideră ablația cu radiofrecvență sau microunde ca opâiune de primă linie în cazul pacienților cu stadii precoce sau foarte precoce (BCLC 0-A), fără indicație chirurgicală.

Leziunile mai mici de 5 cm sunt ideale pentru tratamentul de ablație cu RFA sau microunde. Este important ca leziunea să nu fie în vecinătatea unor vase mari ale ficatului. Leziunile subcapsulare sunt, de obicei, contraindicate, dar cu tehnica de disecție hidrica se pot aborda, în funcție de segment.

Cu ajutorul sistemelor de ablație de tip “caracatiță” / “octopus” se pot aborda formațiuni de până la 7 cm.

Ablația termică este o modalitate sigură și eficientă de tratament, de primă linie, la pacienții cu carcinom hepatocelular (HCC) în stadiu incipient, care nu au indicație chirurgicală și are o rată de supraviețuire estimată la 5 ani de peste 67,9%. Pentru efectuarea procedurii este obligatoriu ca pacientul să aibă recomandare scrisă de la medicul de familie, medicul spacialist sau a comisiei oncologice.

Din majoritatea studiilor, reiese că mai mult de jumătate dintre tumorile hepatice tratate prin ablație nu au recidivat. Rata de succes pentru eliminarea completă a micilor tumori hepatice este mai mare de 85%. Complicațiile grave legate de tratament sunt rare și disconfortul este mai mic decât la intervenția chirurgicală. Complicațiile procedurii sunt explicate de către medicul radiolog interventionist la consultul preintervențional.

Ablația poate fi indicată individual sau în combinație cu chemoembolizarea, în functie de particularitatea cazului. În ablație, căldura sau alte forme de energie sunt folosite pentru a distruge celulele canceroase, păstrând în același timp țesutul sănătos. Embolizarea este o procedură care utilizează tehnici speciale pentru a închide fluxul sanguin prin introducerea de medicamente oncologice pentru a bloca vasele de sânge și a distruge celulele tumorale.

Procedura este minim-invazivă, orificiul prin care este introdusă sonda are doar câțiva milimetri. Zona în care acul sau sonda a fost introdusă în piele poate fi dureroasă pentru o zi sau două după procedură și este posibil ca pacienții să aibă o vânătaie. Este probabil ca pacientul să aibă durere surdă în burtă sau în umărul drept pentru câteva zile. Medicul va prescrie medicamente de durere, postprocedural, pentru ca pacientul să treacă cu ușurință peste această perioadă.

Medicul radiolog intervenționist este un specialist în tratarea afecțiunilor, folosind tehnici minim invazive, cu  ajutorul ghidajului imagistic, adică folosește aparatură medicala pentru poziționarea exactă a instrumentelor în formațiunea țintă.

www.centrul-provita.ro

De același autor: Terapia durerii, metode minim-invazive ghidate imagistic

One thought on “Ablația termică a tumorilor hepatice

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *