Terapia de recuperare interdisciplinară a copiilor cu CES

Terapia de recuperare interdisciplinară a copiilor cu CES

Autor : Claudiu I. Ioniţă, terapeut recuperare Papillon Clinique Bacău

Terapia de recuperare la copil este necesară atunci când acesta nu reușește să dobândească la o anumită vârstă cronologică deprinderi/ abilități sau dacă din diverse motive și-a pierdut abilitățile și este nevoit să le redobândească.

Terapia poate fi făcută individual sau în grup în funcție de nevoia fiecăruia. Individuală poate fi făcută de specialiști sau membrii familiei cu calificare, fie la domiciliu sau în centre/ clinici specializate.

Indiferent de opțiune terapia de recuperare presupune dezvoltarea concomitentă a mai multor arii de dezvoltare și de aceea recomandarea este de a forma echipa de intervenție-minim 3 specialiști coordonați – care să aibă  în vedere descoperirea resurselor individuale și construirea/ reîntregirea unui puzzle de abilități pentru a atinge potențialul maxim al copilului.

Durata terapiei poate fi influențată de 2 factori: potențialul copilului și modelul de terapie ales. Terapia de recuperare psihomotorie cunoaște mai multe modele de intervenție, fiecare în parte are atribute și beneficii asupra unei arii de dezvoltare:

  • terapia de stimulare emoțională și atașament;
  • terapia comportamentală aplicată;
  • terapia de integrare senzorială;
  • logopedia;
  • balneoterapia;
  • zooterapia;
  • terapia ocupațională;
  • terapia cu imagini .

De cele mai multe ori copilul înregistrează deficiențe pe mai multe arii de dezvoltare deoarece acestea sunt într-o interdependență și se influențează reciproc.

Debutul unei terapii se face cu o perioadă de remodelare cu caracter intensiv care presupune intervenție de 4-8 ore pe zi timp de 4-6 săptămâni, intervenție care are rolul de a schimbă percepțiile copilului despre mediu sau de a găși echilibrul emoțional.

Terapia de recuperare intensivă la PAPILLON CLINIQUE se face cu echipa multidisciplinară – minim 3 specialiști, utilizează un mix de echipamente și terapii, se concentrează pe toate ariile de dezvoltare ale copilului, acordă support și consiliere familiei, se desfășoară după un protocol terapeutic și are o structura specifică ținând cont de personalitatea unică a fiecărui copil, abilitățile dezvoltate, percepțiile și resursele personale diferite și pregătește copilul și familia pentru recuperare.

www.papillonclinique.ro

Citeşte şi : Urticaria la frig

One thought on “Terapia de recuperare interdisciplinară a copiilor cu CES

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *