Valeriana, o plantă eficientă împotriva bufeurilor în timpul menopauzei

Valeriana, o plantă eficientă împotriva bufeurilor în timpul menopauzei

Bufeurile menopauzei pot deveni dificil de gestionat zilnic. De aceea, este important de ştiut cum să le atenuați, iar medicina naturistă propune o soluție eficientă: valeriana.

Numită şi „iarba pisicilor” (deoarece mirosul său este similar cu cel al urinei pisicilor!), valeriana reduce frecvența și intensitatea bufeurilor. Rădăcinile sale (recoltate toamna) conţin acid valerenic, substanţă care modulează receptorii din creier implicaţi în anxietate. De asemenea, au flavonoide „tranchilizante” și inductori ai somnului.

„Proprietățile sale au efecte benefice în stări de anxietate, stări care declanșează și amplifică bufeurile, modificări ale dispoziției, hiperemotivitate, insomnii, simptome legate de menopauză”, precizează fitoterapeutul dr. Jean-Michel Morel.

Un studiu efectuat pe 64 de femei a constatat că cele care au luat valeriană timp de două luni au avut aproximativ 3 bufeuri mai puține pe zi, comparativ cu cele din grupul placebo. Bufeele lor erau, de asemenea, mai puțin intense.

Valeriana, o plantă fără efect hormonal

Valeriana este ușor de utilizat datorită lipsei efectului hormonal, ceea ce o face sigură în toate circumstanțele. Este chiar un bun aliat anti-bufeuri în timpul tratamentului hormonal pentru cancerul de sân.

Cum să-l luați împotriva bufeurilor

Este vorba despre un tratament de bază, care ar trebui început imediat ce menstruația devine neregulată. Putem să luăm de cel puţin două ori pe zi 200 mg de extract uscat sau 400 mg la culcare.

Citeşte şi: Terapia de recuperare interdisciplinară a copiilor cu CES

O altă formă eficientă este extractul hidroalcoolic: 100 picături de tinctură seara sau 50 picături dimineața și seara (posibil o doză suplimentară la culcare) diluate într-un pahar cu apă.

Ceaiul din plante, cu o lingură de miere din floare de tei sau miere de lavandă pentru a masca mirosul, este o opțiune bună. Se bea seara cu o oră înainte de culcare: „Pentru o ceaşcă fierbem o linguriță de pudră de rădăcină timp de 2-3 minute. Lăsăm să se infuzeze timp de 15 minute, apoi strecurăm”, decomandă dr. Morel.

Sursa: santemagazine.fr / Foto: Adobe Stock

One thought on “Valeriana, o plantă eficientă împotriva bufeurilor în timpul menopauzei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *