Statul pe un picior și riscul de deces
Incapacitatea de a sta pe un picior timp de 10 secunde la mijlocul vieții sau mai târziu este legată de aproape o dublare a riscului de deces din orice cauză în următorii 10 ani, arată o cercetare publicată online în British Journal of Sports Medicine.
Acest test de echilibru simplu și sigur ar putea fi inclus în controalele de sănătate de rutină pentru adulții în vârstă, spun cercetătorii.
Spre deosebire de fitness aerobică și de forța și flexibilitatea musculară, echilibrul tinde să fie rezonabil de bine păstrat până în a șasea decadă a vieții, când începe să scadă relativ rapid, notează cercetătorii.
Cu toate acestea, evaluarea echilibrului nu este inclusă în mod obișnuit în controalele de sănătate ale bărbaților și femeilor de vârstă mijlocie și în vârstă, posibil pentru că nu există niciun test standardizat pentru aceasta și există puține date concrete care o leagă de rezultatele clinice, altele decât căderile, adaugă ei.
Prin urmare, cercetătorii au vrut să afle dacă un test de echilibru ar putea fi un indicator de încredere al riscului unei persoane de deces din orice cauză în următorul deceniu și, ca atare, ar putea, prin urmare, să merite includerea în controalele de sănătate de rutină mai târziu în viață.
Cercetătorii s-au bazat pe participanții la studiul CLINIMEX Exercise
Acesta a fost înființat în 1994 pentru a evalua asocierile dintre diferitele măsuri ale aptitudinii fizice, variabilele legate de exerciții fizice și factorii de risc cardiovasculari convenționali, cu sănătatea proastă și decesul.
Analiza actuală a inclus 1.702 de participanți cu vârsta cuprinsă între 51 și 75 de ani (media de 61 de ani) la primul lor control, între februarie 2009 și decembrie 2020. Aproximativ două treimi (68%) erau bărbați.
S-au luat greutatea și câteva măsuri de grosime a pliului pielii plus mărimea taliei. De asemenea, au fost furnizate detalii despre istoricul medical. Au fost incluși numai cei cu mers stabil.
Ca parte a controlului, participanților li s-a cerut să stea pe un picior timp de 10 secunde fără niciun sprijin suplimentar
Pentru a îmbunătăți standardizarea testului, participanților li s-a cerut să plaseze partea din față a piciorului liber pe spatele piciorului inferior opus, ținând în același timp brațele pe laterale și privirea fixă în față. Au fost permise până la trei încercări pe fiecare picior.
În total, aproximativ 1 din 5 (20,5%; 348) participanți nu au trecut testul. Incapacitatea de a face acest lucru a crescut odată cu vârsta, dublându-se mai mult sau mai puțin la intervale ulterioare de 5 ani de la vârsta de 51-55 de ani încolo.
Proporțiile celor care nu au putut sta pe un picior timp de 10 secunde au fost: aproape 5% în rândul persoanelor de 51-55 de ani; 8% în rândul persoanelor de 56-60 de ani; puțin sub 18% în rândul persoanelor de 61-65 de ani; și puțin sub 37% în rândul persoanelor de 66-70 de ani.
Mai mult de jumătate (aproximativ 54%) dintre cei cu vârsta cuprinsă între 71 și 75 de ani nu au putut finaliza testul. Cu alte cuvinte, persoanele din această grupă de vârstă au avut de peste 11 ori mai multe șanse de a pica testul decât cei cu doar 20 de ani mai tineri.
Pe o perioadă medie de monitorizare de 7 ani au murit 123 (7%) persoane: cancer (32%); boli cardiovasculare (30%); boli respiratorii (9%); și complicații COVID-19 (7%).
Nu au existat tendințe temporale clare în ceea ce privește decesele sau diferențe în cauze, între cei care au putut să finalizeze testul și cei care nu au putut să o facă.
Dar proporția deceselor în rândul celor care au picat testul a fost semnificativ mai mare: 17,5% față de 4,5%, reflectând o diferență absolută de puțin sub 13%.
În general, cei care au eșuat testul au avut o sănătate mai proastă: o proporție mai mare erau obezi și/sau aveau boli de inimă, hipertensiune arterială și profiluri nesănătoase de grăsime din sânge. Și diabetul de tip 2 a fost de 3 ori mai frecvent în acest grup: 38% față de aproximativ 13%.
Risc crescut de deces cu 84%
După s-a luat în considerare vârsta, sexul și condițiile de bază, incapacitatea de a sta nesprijinit pe un picior timp de 10 secunde a fost asociată cu un risc crescut de deces din orice cauză în următorul deceniu cu 84%.
Acesta este un studiu observațional și, ca atare, nu poate stabili cauza. Întrucât participanții erau toți brazilieni albi, concluziile ar putea să nu fie aplicabile pe scară mai largă altor etnii și națiuni, avertizează cercetătorii.
Iar informațiile despre factorii potențial influenți, inclusiv istoricul recent de cădere, nivelurile de activitate fizică, dieta, fumatul și utilizarea medicamentelor care ar putea interfera cu echilibrul nu au fost disponibile.
Cu toate acestea, cercetătorii concluzionează că testul de echilibru de 10 secunde „oferă feedback rapid și obiectiv pentru pacient și profesioniștii din domeniul sănătății în ceea ce privește echilibrul static” și că testul „adaugă informații utile cu privire la riscul de mortalitate la bărbații și femeile de vârstă mijlocie și în vârstă.”
Sursa: British Journal of Sports Medicine (Foto: pixabay.com)
Te-ar putea interesa și: Uriașa de la Eternitate, legendă și realitate
One thought on “Statul pe un picior și riscul de deces”