Un virus vegetal plus un anticorp elimină cancerul de colon la șoareci

Un virus vegetal plus un anticorp elimină cancerul de colon la șoareci

O nouă terapie combinată pentru combaterea cancerului ar putea consta într-o zi dintr-un virus vegetal și un anticorp care activează celulele „natural killer” ale sistemului imunitar, arată un studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din California, San Diego.

În testele pe șoareci cu cancer de colon, terapia combinată a eliminat toate tumorile și a prevenit reapariția acestora, ceea ce a dus la o supraviețuire de 100%. Terapia a crescut, de asemenea, supraviețuirea la modelele de șoarece de melanom.

Terapia de dovadă a conceptului îmbunătățește activitatea celulelor imunitare care distrug cancerul, cunoscute sub numele de celule ucigașe naturale, care se află în mod natural în organism și în tumori. Sarcina celulelor ucigașe naturale este să țintească și să distrugă celulele canceroase – în acest fel, ele eliberează molecule numite antigene pe care sistemul imunitar le poate recunoaște și împotriva producerii de anticorpi.

Problema este că nu există suficiente celule natural killer în sau în apropierea tumorilor canceroase pentru a fi eficiente. Și cele care se află în tumori nu își pot face treaba, deoarece celulele canceroase pot secreta molecule care se leagă de celulele ucigașe naturale și le suprimă.

Terapia depășește aceste probleme folosind două ingrediente cheie: virusul mozaicului cowpea, care este un virus vegetal care infectează leguminoasele, dar este inofensiv pentru animale și oameni, și un anticorp numit anti-4-1BB.

Virusul mozaic al cowpea are o capacitate specială de a atrage celulele ucigașe naturale în micromediul tumoral, în timp ce anti-4-1BB se leagă de receptorii de pe aceste celule pentru a le scoate din starea lor imunodeprimată. Prin unirea forțelor, virusul plantei și anticorpul nu numai că atrag o mulțime suficient de mare de celule ucigașe naturale către tumori, dar și le declanșează pentru atac.

Cercetătorii și-au testat mai întâi terapia combinată pe modele de șoarece de cancer de colon. Regimul de tratament a constat dintr-o injecție săptămânală cu virusul mozaicului cowpea și două injecții săptămânale cu anti-4-1BB. Injecțiile au fost administrate în cavitățile abdominale ale șoarecilor timp de trei săptămâni. Toți șoarecii cărora li sa administrat terapia combinată au experimentat eliminarea completă a tumorii și au supraviețuit cel puțin 90 de zile.

Atunci când acești șoareci au fost mai târziu provocați cu cancer de colon, orice tumoră nouă a fost, de asemenea, eliminată, iar șoarecii au supraviețuit cu toții. Cercetătorii au testat, de asemenea, virusul mozaicului de cowpea ca terapie individuală și, deși a arătat potență, terapia combinată a demonstrat sinergie și a depășit orice control.

Ceea ce este remarcabil este că șoarecii tratați câștigă o memorie imunologică, ceea ce înseamnă că sistemul lor imunitar își amintește celulele tumorale și le poate ataca singuri atunci când cancerul reapare.

Cercetătorii au testat același regim de tratament pe modele de șoarece de melanom. Din nou, terapia combinată a redus creșterea tumorii și a protejat șoarecii supraviețuitori de reapariția bolii atunci când au fost reprovocați cu melanom.

Pe baza datelor, este nevoie de mai multe cercetări pentru a înțelege dacă această terapie este eficientă împotriva unei game largi de cancere sau dacă potențialul real este pentru boala diseminată intraperitoneal.

Sursa: Nano Letters

Te-ar putea interesa și: Statul pe un picior și riscul de deces

2 thoughts on “Un virus vegetal plus un anticorp elimină cancerul de colon la șoareci

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *