Spanacul poate preveni cancerul de colon

Spanacul poate preveni cancerul de colon

Spanacul ne poate ajuta în prevenirea cancerului de colon, este concluzia unui nou studiu al Texas A & M University Health Science Center. Și acum, pe baza lucrărilor anterioare, cercetătorii sunt mai aproape de a înțelege exact cum funcționează.

Cercetătorii au folosit un model al unei boli ereditare numită polipoză adenomatoasă familială, o tulburare moștenită care determină tinerii să dezvolte multiple creșteri necanceroase (polipi) în colonul lor. Majoritatea persoanelor cu această boală trebuie să aibă colonul îndepărtat chirurgical pentru a preveni creșterea sutelor de tumori în colon pe măsură ce îmbătrânesc. Apoi, acestea sunt supuse unui tratament AINS adesea toxic pentru a preveni formarea unor tumori suplimentare în duoden, prima parte a intestinului subțire. Rezultatele acestui studiu indică că spanacul ar putea ajuta la prevenirea cancerului la acești pacienți prin întârzierea necesității îndepărtării colonului și a tratamentului medicamentos prelungit.

După hrănirea spanacului liofilizat la un model animal de polipoză adenomatoasă familială timp de 26 de săptămâni, cercetătorii au observat o activitate antitumorală semnificativă în colon și intestinul subțire. Folosind o abordare imparțială numită multi-omici, cercetătorii au descoperit că suprimarea tumorii prin spanac implică o diversitate crescută a microbiomului intestinal (microbi utili) și modificări ale expresiei genetice pentru a ajuta la prevenirea cancerului. De asemenea, au descoperit că acizii grași asociați cu reglarea inflamației, numiți metaboliți de linoleat, au fost aduși la un nivel benefic după o dietă cu spanac.

„Credem că consumul de spanac poate fi, de asemenea, de protecție pentru persoanele care nu au polipoză adenomatoasă familială”, a declarat cercetătorul principal Roderick Dashwood, director al Centrului pentru Epigenetică și Prevenirea Bolilor de la Texas A&M Health Institute of Biosciences and Technology.

Dashwood explică faptul că, de-a lungul deceniilor, expunerea la agenți cancerigeni prin dietă și mediu poate schimba modul în care genele sunt exprimate în tractul gastrointestinal (GI) și acest lucru poate determina oamenii să dezvolte polipi în colon și tractul gastro-intestinal inferior mai târziu în viață, care pot evolua în cancer. Acesta este motivul pentru care Societatea Americană a Cancerului recomandă începerea screeningului cancerului de colon la vârsta de 45 de ani.

Laboratorul Dashwood a observat anterior beneficiile spanacului într-un model de cancer colorectal indus de cancerigen care imită cazurile sporadice. În acel model, spanacul a fost foarte eficient în prevenirea polipilor, ceea ce a determinat echipa să vadă cum ar putea funcționa spanacul în cancerul de colon determinat de genetică.

„Biasul meu a fost să mă concentrez asupra istoriei clorofilei din cauza istoriei mele îndelungate examinând efectele anti-cancer ale clorofilei”, a spus Dashwood. „Dar sa dovedit că abordarea multi-omică a determinat alte idei. Când ne-am uitat la datele metabolomice, nu exista clorofilă. De fapt, acizii grași și derivații acidului linoleic au cauzat efectele benefice.”

Multi-omics le permite oamenilor de știință să analizeze cu atenție „datele mari” biologice pentru a găsi asociații între diferite sisteme din corp, pentru a identifica biomarkerii și pentru a înțelege mai bine relațiile complexe care conduc viața. În loc de cercetarea tradițională bazată pe ipoteze, multi-omica este o abordare generatoare de ipoteze în care oamenii de știință urmăresc datele pentru a ateriza la explicații pentru rezultate. Cele trei omici utilizate în acest studiu au fost microbiomul (microbi utili și dăunători), transcriptomul (expresia genei) și metabolomul (metaboliți, cum ar fi aminoacizii și acizii grași).

Următorul pas pentru echipa Dashwood este de a valida unele dintre aspectele metabolomice ale descoperirilor lor, cum ar fi concentrațiile de metaboliți ai acidului linoleic și acizi grași cu lanț scurt cu efecte anticanceroase asupra modelului preclinic și, în mod ideal, la pacienții umani.

Când vine vorba de cât de curând oamenii ar trebui să înceapă să adauge spanacul în dieta lor pentru a ajuta la prevenirea cancerului de colon, nu este rău să începeți acum.

„Cu cât mai devreme, cu atât mai bine”, a spus Dashwood. „Nu ar trebui să așteptați până când polipii apar pentru a începe să faceți acest tip de lucruri preventive.”

Sursa: medicalxpress.com

Citește și: Terapia atașamentului în dezvoltarea copilului

2 thoughts on “Spanacul poate preveni cancerul de colon

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *