Mâncarea sănătoasă e gustoasă!

Mâncarea sănătoasă e gustoasă!

Mâncarea sănătoasă nu înseamnă mâncăre dietetică, fadă, plictisitoare. Pentru a avea un meniu sănătos este important să alegem alimente de bună calitate, diverse, cât mai aproape de starea lor naturală, de la producători locali, atunci când este posibil, și să învățăm câteva reguli principale, simple, pentru a găti.

Unul dintre trendurile cele mai puternice ale momentului, în ceea ce privește gastronomia, este orientarea spre o alimențatie sănătoasă. Pringătirea corectă, sănătoasă eficientizează absorbția nutrienților de către organism,  metabolizarea acestor nutrienți se face mult mai repede, digestia e îmbunătățită și substanțele periculoase sunt distruse.

Mâncarea sănătoasă nu înseamnă lipsa plăcerii culinare, ci, din contră, dacă preparăm correct alimentele, vom avea un meniu plin de savoare și apetisant. O farfurie plină de culoare, cu alimente care au gusturi și texturi diverse și minim prelucrate, cu condimente bine alese,  nu poate fi decât sănătoasă și gustoasă. Pentru a respecta diagram unei farfurii ce definește alimentația sănătoasă trebuie să ținem cont de următoarele reguli:

  • un sfert de farfurie să fie ocupat cu produse din cereal integrale (pâine, paste, orez, quinoa) sau leguminoase (fasole, năut, mazăre, linte);
  • un sfert trebuie să conțină protein slabă (carne, brânzeturi, ouă, pește);
  • jumătate de farfurie să conțină legume crude sau gătite corespunzător.

Un meniu pe o zi bazat pe mâncarea sănătoasă poate să arate astfel:

Mic dejun: omletă cu ardei, baby spanac, cașcaval/cheddar ras, 1 felie de pâine cu semințe, 4 roșii cherry, o cafea sau un ceai.

Prânz: supă cremă de legume cu crutoane și parmesan ras și piept de pui la grill, orez integral cu curry, ardei copt.

Cina: salată cu mix de Frunze verzi, ardei, ceapă verde, ierburi aromatice, ton, avocado și o felie de pâine pâine prajită stropită cu ulei de măsline și presărată cu oregano.

Gustare: un fruct sau un iaurt integral cu o lingură mix de semințe/nuci.

Autor: Mariana Chelariu, Nutriţie şi Dietetică / www.marianachelariu.ro

Citește și: Spanacul poate preveni cancerul de colon

One thought on “Mâncarea sănătoasă e gustoasă!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *