Sindromul de canal carpian
Ce este sindromul de canal carpian?
Tunelul carpian este un pasaj îngust înconjurat de oase și ligamente în palma mâinii, care conține nervi și tendoane. Uneori, îngroșarea tendoanelor iritate sau a altor structuri umflate îngustează tunelul și provoacă compresia nervilor. Simptomele încep, de obicei, treptat. Pe măsură ce se înrăutățesc, ținerea obiectelor în mână poate deveni dificilă.
De ce apare sindromul de canal carpian?
Sindromul de canal carpian este cauzat de presiunea asupra nervului median. Nervul median se extinde de la antebraț, printr-un pasaj din încheietura mâinii (tunelul carpian) până la mână, de unde emite semnale nervoase pentru a mișca mușchii în jurul bazei degetului mare (funcția motorie). Orice factor care irită nervul median în spațiul tunelului carpian poate duce la sindromul tunelului carpian. O fractură a încheieturii mâinii poate îngusta tunelul carpian și poate irita nervul, la fel ca umflarea și inflamația cauzate de artrita reumatoidă.
Simptomele sindromului de canal carpian încep de obicei progresiv și includ următoarele:
- Furnicături sau amorțeală. La început, pacientul simte furnicături și amorțeli la nivelul degetelor sau mâinii. În general, degetele afectate sunt degetul mare, indexul, mijlocul sau inelul, dar nu degetul mic. Senzația este similară cu un șoc electric pe aceste degete. Aceste simptome apar, de obicei, în timpul condusului, folosirii telefonului sau în timpul somnului. Cu timpul, senzația de amorțeală poate deveni constantă.
- Slăbiciune. Este posibil ca pacientul să simtă slăbiciune în mâini și să scape obiecte din mână. Acest lucru se poate datora amorțirii mâinii sau slăbiciunii mușchilor degetului mare, care sunt, de asemenea, controlate de nervul median.
Când este cazul să ne programăm pentru o consultație de specialitate?
Detectarea timpurie și administrarea tratamentul sunt importante pentru a preveni deteriorarea permanentă a nervilor. Modalitatea de diagnosticare este printr-o consultație fizică la clinică și examinări specifice ale nervilor. Tratamentul include repaus de mână, atele, medicamente pentru durere și inflamație și, uneori, intervenție chirurgicală. Un tratament adecvat ameliorează furnicăturile și amorțelile și restabilește funcția încheieturii mâinii și a mâinii.
De ce este esențială o consultație de specialitate?
Primul pas este o consultație medicală de specialitate, în cadrul căreia medicul specialist va analiza mâna, sensibilitatea degetelor și simptomele specifice sindromului de canal carpian. Tot în timpul consultației vei discuta cu medicul specialist despre opțiunile de tratament (în funcție de stadiul afecțiunii), despre avantajele și dezavantajele fiecăreia. Vei fi informat și cu privire la tipul de anestezie pentru ca dorești să optezi: locală, sedare conștiență, anestezie generală.
În ce constă tratamentul pentru tratarea sindromului de canal carpian?
Dacă pacientul se prezintă la timp, simptomele pot fi adesea ameliorate fără intervenție chirurgicală. Identificarea și tratarea bolilor asociate, schimbarea obiceiurilor de folosire a mâinilor și menținerea încheieturii mâinii în poziție dreaptă cu o atelă pot ajuta la reducerea presiunii asupra nervului. Purtarea unei atele pe timp de noapte poate ameliora simptomele care interferează cu somnul. Medicamentele antiinflamatorii luate pe cale orală sau injectate în tunelul carpian pot ameliora simptomele.
Când este nevoie de intervenție chirurgicală?
Când simptomele sunt severe sau nu se ameliorează, este nevoie de o intervenție chirurgicală, pentru a face mai mult spațiu pentru nerv. Presiunea asupra nervului este scăzută prin tăierea ligamentului care formează acoperișul (partea de sus) tunelului pe partea palmară a mâinii.
Incizia pentru această intervenție chirurgicală poate varia, dar scopul este același: mărirea tunelului și scăderea presiunii asupra nervului.
Citește și: Implantul dentar, indicații pentru o recuperare rapidă
Cum va fi recuperarea după intervenție?
După intervenție, disconfortul în jurul plăgii poate dura câteva săptămâni sau luni. Amorțeala și senzația de curent pot dispărea repede sau treptat. Poate dura câteva luni pentru ca forța în mână și încheietura mâinii să revină la normal. Simptomele tunelului carpian pot să nu dispară complet după operație, mai ales în cazurile severe.
Pacientul își poate relua activitatea cotidiană imediat după intervenție, acordând însă o atenție deosebită poziției mâinii, care trebuie să fie deasupra nivelului inimii pentru următoarele 7-10 zile. Activitatea la birou se poate relua după cel puțin o săptămână.
După intervenție, recomandăm o perioadă de repaus și activitate fizică specifică, pentru a evita o posibilă reacție inflamatorie excesivă, umflarea mâinii și apariția redorilor articulare. Dacă se va ține cont de recomandările primite de la medicul specialist, recuperarea va fi una ușoară, iar pacientul își va putea relua viața normală.
De multe ori, nu există o singură cauză a sindromului de tunel carpian. Poate exista o combinație de factori de risc care contribuie la dezvoltarea acestei afecțiuni.
Anatomia încheieturii mâinii (unii oameni au tuneluri carpiene mai mici decât alții), leziuni la încheietura mâinii sau umflături din cauza anumitor boli (cum ar fi artrita reumatoidă) și posibilele mișcări repetitive ale mâinilor (e.g persoanele care folosesc mouse-ul, tastatura) pot contribui la apariția sindromului de canal carpian. Femeile sunt de trei ori mai susceptibile de a avea sindromul de canal carpian, decât bărbații.
One thought on “Sindromul de canal carpian”