Răcelile, 7 elixiruri la îndemână
Răcelile își fac apariția imediat ce temperaturile ce tind să scadă destul de repede, atât în timpul zilei, cât și pe parcursul nopții. În această perioadă, trebuie să ne îmbrăcăm, stratificat, dacă pot să zic așa, să consumăm suficiente lichide, infuzii, decocturi, pentru a ține virozele de sezon la distanță. Iată 7 sfaturi pentru a evita cât mai mult răcelile.
1. Ceaiul de ghimbir și curcuma
O primă recomandare eficientă împotriva răcelilor este ceaiul de ghimbir, lămâie și miere. Cantitatea de 250 ml apă se aduce la o fierbere ușoară, după care se adaugă 1 linguriță de ghimbir proaspăt ras sau uscat pulbere și 1 linguriță de curcuma proaspată rasă sau uscată pudră. Se reduce temperatura și se continuă cu fierberea încă 5-10 minute. Se lasă la răcorit, apoi se adaugă miere, piper negru, lămâie și scorțișoară, după gust. Puteți adăuga 1 linguriță de ulei cocos și lapte de migdale pentru un gust extrem de plăcut.
2. Piper negru, frunze de dafin și ardei uscați
Acest leac din timpurile bunicilor noastre este o ”bombă” pentru consolidarea sănătății și vitalității. Poate fi folosit pentru prevenirea oricărei viroze din această perioada rece. Puneți 3 bobițe de piper negru, 1 frunză de dafin, 1 cuișoare și 2 ardei iuți uscati într-un borcan de 250 g. Puteți adăuga și alte ierburi pentru gustul dumneavoastră: rozmarin, salvie, cimbru, tarhon. Apoi, adăugați 200g usturoi curățat și ulei de măsline până aproape de refuz. Închideți bine capacul și puneți-l la frigider timp de 2 săptămâni până la o lună. După această perioadă, imediat ce l-ați deschis, păstrarea se face într-un loc întunecat și răcoros.
Acest amestec îl puteți folosi adăugându-l la o salată sau consumat ca atare, câte 1 linguriță pe zi. Acest ”leac” nu este doar o sursă de vitamine, ci și o adevarată delicatesă gourmet.
3. Alungă răcelile cu inhalații de cuișoare
Nu numai că sunt un condiment rar, cuișoarele sunt și un medicament cu numeroase beneficii asupra sănătății noastre, dezinfectând căile respiratorii superioare și tratând bronșita. Turnați 5 linurițe de cuișoare într-un vas cu apă clocotită (1 litru) și lăsați la infuzat 10 minute. Fără să strecurați, faceți inhalații obișnuite până când infuzia preparată aproape se răcește.
4. Ceapa, aliat în lupta cu răcelile
Ceapa conține multe vitamine și substanțe care omoară bacteriile și virusurile, având efect antibiotic, dar poate vindeca și unele tipuri de tuse și ajuta la relaxarea bronhiilor. Tăiați o ceapă mare într-un castron, adăugați 3 linguri de miere, amestecați bine și acoperiți timp de aproximativ 3 ore. La levigare, ceapa eliberează sucul. După acest interval, sucul rezultat se păstrează la frigider și se consumă câte 2-3 linguri de mai multe ori pe zi.
5. Gargara cu apă sărată și turmeric
Dacă simțim mici zgârieturi în gât, atunci este bine să recurgem la un alt procedeu, gargara. Una dintre cele mai frecvente gargare este apa calduță sărată, dar încercați să adăugați turmeric. Acesta din urmă are efecte antiinflamatorii și este un puternic antioxidant, care va accelera calmarea durerii și usturimii de la nivelul gâtului. Proporțiile sunt: o jumătate de linguriță de sare, o jumătate de linguriță de turmeric, un pahar cu apă fierbinte. Se amestecă totul, se lasă la răcit și apoi se face gargara.
6. Scorțișoară cu lămâie și cuișoare
Prevenirea gripei și răcelii se poate face și cu efectele benefice ale scorțișoarei. Aceasta ajută la tratarea multor boli, precum diabetul sau diferite boli ale stomacului și intestinelor. În plus, este excelentă pentru piele și îmbunătățește starea de spirit. Vă recomand să o consumați cât mai des în lunile de iarnă, fiind o bautură rapidă, sănătoasă și foarte gustoasă. Fierbeți 500 ml apă cu 4 batoane de scorțisoară și 5 cuișoare. Acoperiți vasul cu un capac și asteptați până la primele clocote. Închideți focul și adăugați sucul de la o lămâie și 1 linguriță de miere de albine. Se amesteca bine și se servește încă fierbinte. Pe lângă scorțisoară, putem folosi și alte condimente, cum ar fi anasonul stelat parfumat.
7. Băutura din pere cu condimente
Un alt elixir pentru prevenire virozelor, o băutură fierbinte ce poate fi consumată atât de adulți, cât și de copii, este bautura din pere. Curățați o pară moale de coajă și sâmburi, după care o puneți la robotul de bucătărie pentru a o sfărma. Separat avem nevoie de 800 ml de suc de pere 100% natural, peste care se adaugă piureul de pere, 1 bucată de scorțișoară întreagă, o bucată de anason stelat întreg și 4 cuișoare. Toate aceste ingrediente se pun pe foc timp de 5 minute, după care adăugăm 1 păstaie de vanilie, 1 lingură de miere și, opțional pentru adulți, 3 linguri de rom. Lăsați în continuare pe foc aproximativ încă 5-7 minute, iar apoi serviți fierbinte.
Gândirea pozitivă și un stil de viață sănătos, ne vor întări cel mai bine imunitatea. De asemenea, este foarte important să reducem cantitatea de otrăvuri chimice din mediul înconjurator și impactul acestora asupra corpului nostru. De aceea trebuie să încercăm să creștem sau sa gătim o mulțime de alimente sau să le cumpărăm din surse sigure. La urma urmei, dacă mai avem nevoie de ajutor, avem o mare parte din diversitatea de plante medicinale autohtone ce le putem crește acasă la ghiveci sau dacă avem o mică gradină, chiar în gradina proprie.
Nu ne uităm la programe de televiziune, nu citim mass-media, deoarece acestea au capacitatea și darul de a extrage energia de care avem nevoie din corp. Preferăm de cele mai multe ori să ne oxigenăm corpurile în grădină, în parcuri sau prin pădure. Ne asumăm responsabilitatea pentru sănătatea noastră și rezultatele nu vor întârzia să apară. Putem avea în acest fel o imunitate mult mai puternică decât până acum.
Trebuie să ne obișnuim să mâncăm sezonier și din ingrediente locale. Astfel, primăvara mâncăm ce tocmai a crescut proaspăt, vara și toamna tot ce crește din arsenalul de fructe și legume proaspete de la producătorii locali, iar iarna ce am păstrat sau gătit în mod natural. Să preferăm fructele și legumele din grădina proprie, dacă există, apoi cumpărăm din surse locale.
Mai presus de toate, ar trebui să mâncăm cu ințelepciune. Aceasta înseamnă să ne asigurăm că meniul nostru este suficient de regulat, de variat. Nu uitați de fructe, legume, cereale integrale. Nu vă fie teamă de alimentele noi și mai puțin folosite, precum quinoa, fasole, năut, hrișca, mei și altele. (Foto: pixabay.com)
Autor: Ing. Drd. Daniela Troia
Citește și: Imunitatea în sezonul rece
2 thoughts on “Răcelile, 7 elixiruri la îndemână”