Poziția corectă la volan

Poziția corectă la volan

O cauză destul de frecventă pentru durerile de spate este dată de poziția incorectă la volan. Pentru a evita pe cât posibil apariția lor încercați să adoptați următoarele măsuri:

Scaunul

Reglează scaunul pentru a fi sigur că ajungi la toate pedalele într-un mod confortabil. Trebuie să ajungi la ambreiaj și la pedala de accelerație fără să trebuiască să te întinzi. Întinde scaunul pe spate până la punctul în care brațele tale sunt ușor îndoite când sunt pe volan. Reglează susținerea pentru cap în poziția corectă. Amintește-ți că aceasta este acolo pentru a preveni leziunile la nivelul gâtului, de aceea e important să fie poziționată corect.

Baza acestei susțineri ar trebui să fie poziționată la același nivel cu baza capului, la baza superioară a gâtului, iar sustinerea să fie la un cm depărtare de ceafa ta, atunci când conduci. E important sa te asiguri că poziția ta este pe cât posibil confortabilă. Trebuie să te simți confortabil atunci când conduci, și să poți ajunge la toate controalele, fără să te întinzi.

Întinde spătarul scaunulului până la punctul în care umerii și spatele se odihnesc confortabil pe scaun și brațele tale se îndoiesc ușor pe volan. De asemenea este indicat ca în cazul drumurilor lungi să utilizați un suport pentru spate, o rolă lombară.

Genunchii ar trebui să fie la același nivel sau mai sus decât șoldurile, și trebui să fie îndoiți într-un unghi de 135 de grade astfel încât să se poată mișca în sus sau în jos în caz de nevoie.

Volanul

Dacă volanul este reglabil, atunci trebuie ajustat până când brațele se odihnesc pe acesta puțin mai jos decât umerii. Trebuie să avem 30-40 de cm între volan și corp, trebuie să rămână un unghi la coate în momentul în care punem mânile pe volan.

Centura de siguranță

Pune-ți centura de siguranță, dar atenție să nu fie răsucită. Aceasta trebuie să fie fermă pe corpul tău. Dacă mașina are o centură reglabilă, atunci ajusteaz-o astfel încât aceasta să fie la 2-3cm mai sus de umărul tău, să ofere o presiune fermă asupra umărului, fără spații între curea și partea din față a umărului. (Foto: Jill Willington)

Autor: Fiziokinetoterapeut Lazăr Oana WorkTape Medical

www.worktape.ro

Citește și: Cum să învingi frica de eșec?