Somnul, de ce ar trebui să fie o prioritate

Somnul, de ce ar trebui să fie o prioritate

În cartea sa „Somnul este bun pentru creier”, neurologul Steven Laureys explică de ce modul în care dormim ar trebui să fie o prioritate de sănătate publică. Și suntem departe de asta…

Somnul trebuie să facă parte din stilul tău de viață sănătos. Mâncarea sănătoasă și activitate fizică sunt primii piloni. Somul este cel de-al treilea pentru a rămâne sănătoși.

În timp ce dormim, facem mai mult decât ne odihnim

Uneori, somnul este văzut ca o pierdere de timp. Mulți inventatori, vedete, politicieni se laudă că au nevoie de doar 5 ore de somn. Dar descoperirile lui Steven Laureys, rezumate în această carte, vă pot face să vă schimbați perspectiva asupra nopților.

„Somnul va juca un rol foarte mare în memorie. Am descoperit recent că sistemul „limfatic” se va autocurăța în timpul somnului. Și că această detoxifiere este corelată cu îmbătrânirea bună”.

Dar este și o ieșire pentru emoțiile noastre. Potrivit psihologului american Rosalind Cartwright, visele ne-ar putea ajuta să rezolvăm problemele. Uneori te culci după ce te-ai certat cu fiul tău, visezi la asta… iar furia ta se potolește când te trezești. În mod similar, medicul scrie că „atunci când pierzi o persoană dragă, poate fi liniștitor să-l întâlnești pe decedat în vis.

Un somn bun protejează împotriva multor boli

Repercusiunile somnului prost asupra corpului tău sunt foarte semnificative. „Este mai probabil să contractați o boală acută sau cronică dacă nu dormi suficient!”, avertizează cercetătorul. Lipsa somnului generează secreția de cortizol, hormonul stresului, care are efecte asupra metabolismului zahărului, asupra sistemului imunitar și asupra tensiunii arteriale.

Deloc surprinzător, lipsa somnului crește riscul (înmulțit cu 2,5!) de a dezvolta diabet. Mai ales că, poate ați observat, după o noapte proastă, nu mai vrem să mâncăm grăsimi și zahăr. Nu e de mirare: leptina, hormonul de sațietate, este secretată în timpul somnului. Riscăm deci să intrăm într-un cerc vicios care duce la obezitate, poarta de acces către multe boli cronice.

 „Dormitul singur nu te va face să slăbești, dar dacă vrei să slăbești, somnul este un aliat fantastic”, nuanțează medicul. El citează un studiu japonez care a arătat că persoanele care dormeau mai puțin de 6 ore pe noapte sufereau de 5 ori mai multe boli de inimă. Alte informații importante: somnul are efect antioxidant, o deficiență poate duce deci la îmbătrânirea accelerată și chiar la apariția tumorilor.

Te-ar putea interesa și: Păducelul, beneficii, utilizare, precauții

Și în ceea ce privește bolile psihiatrice, legăturile sunt dovedite. „Depresia previne somnul, iar tulburările de somn declanșează depresia”. O spirală negativă importantă de reținut.

Somnul este mai fragil pe măsură ce îmbătrânești

De la 50 de ani, de multe ori dormim mai puțin bine. „Pe măsură ce îmbătrânim, proporția de somn profund scade drastic, în timp ce somnul REM rămâne stabil. Deci avem un somn relativ mai ușor”.

După vârsta de 60 de ani, se întâmplă chiar să nu mai existe faza de somn profund! Acesta este motivul pentru care unii oameni se trezesc la cel mai mic zgomot. Dar nu doar asta explică acest somn fragmentat. Pe măsură ce îmbătrânim, producem mai puțină melatonină. Ceea ce nu ar trebui să te deznădăjduiască!

 „Anterior, era considerat normal să dormim mai puțin bine pe măsură ce îmbătrânim, dar cred că această dezvoltare nu trebuie considerată neapărat normală, ci mai degrabă consecința unor circumstanțe pe care le putem influența”, avansează neurologul.

Detectați posibile patologii care vă afectează nopțile

„Aproximativ 20-30% dintre persoanele în vârstă suferă de picioare neliniștite”, scrie Steven Laureys. Persoana ar prefera să joace sau să lovească cu piciorul decât să stea nemișcată în pat. Un simptom care poate fi rezolvat cu un aport mai mare de fier sau masaje de relaxare. Alții pot fi afectați de apneea în somn, care poate fi atenuată de aparatele cu presiune pozitivă continuă a căilor respiratorii.

Un alt inconvenient: unii se trezesc noaptea pentru a urina mai des decât înainte. Putem apoi să reducem băuturile după cină. Să evităm ceaiul din plante înainte de a merge la culcare.

În cele din urmă, în timpul menopauzei, unele femei suferă de bufeuri, care le trezesc transpirate noaptea. Luând terapie de substituție pentru o perioadă limitată de timp, acest simptom poate dispărea.

Pentru a găsi nopți liniștite, „uneori, este suficient să duci o viață mai activă și să iei puțin mai puține medicamente”, continuă medicul neurolog

Totul trebuie regândit în lumina acestor descoperiri

Steven Laureys îi invită pe toți să testeze noi tehnici care ajută la găsirea somnului: meditație, autohipnoză, activitate fizică, psihoterapie comportamentală, respirație abdominală… Și pentru a evita, dacă este posibil, somniferele, a căror eficiență este mai mică cu cât trece timpul, dar toate au un efect de dependență.

El insistă: luarea în considerare a acestei contribuții a somnului la sănătate ar trebui să fie de interes nu numai pentru cetățeni, ci și pentru autoritățile publice. De ce să impunem tuturor aceleași ore de birou, când unii sunt dimineața, iar alții sunt mai eficienți seara?

„Este special că nu ținem cont de ritmul nostru circadian”, spune el. Mai ales în spital, unde pacienții sunt treziți la 6 dimineața pentru a-și lua tensiunea, indiferent de oboseală. Ca să nu mai vorbim de Ehpad, unde bătrânii sunt culcați de la 18:00, în timp ce, dacă adorm prea devreme, riscă să aibă o noapte fragmentată sau o trezire anxioasă de la 2 a.m….  Sursa: notretemps.com