Portocala, beneficii nutriționale pentru sănătate
Portocala, regina citricelor, pe cât de suculentă, pe atât de gustoasă, este un fruct plin de vitamine pe care toată lumea îl iubește!
Cunoscută pentru conținutul său de vitamina C, portocala are multe alte beneficii pentru stilul nostru de viață sănătos. Atenție să fie cât mai naturală, bine spălată și curățată, înainte de a o consuma. Spălați-vă pe mâini, după ce o curățați, apoi mâncați fructul decojit!
Caracteristicile portocalei, un fruct plin de vitamine!
Mai puțin acidă și mai dulce decât lămâia, mai puțin amară decât grapefruitul, mai puțin sezonieră decât clementina, portocala aparține marii familii a citricelor.
Printre principalele sale caracteristici nutriționale, remarcăm marea sa bogăție în vitamine, și în special în vitamina C, conținutul ridicat de calciu, proporția mare de fibre și valoarea calorică scăzută. Este un fruct pentru formă maximă și slăbire, care își merită locul în toate meniurile.
Ce vitamine sunt în portocală?
Portocala strălucește, în primul rând, pentru continutul sau de vitamina C, pe care o contine în proportie de 47,5 mg la 100g. O portocală frumoasă de 150 g furnizează, așadar, 70 mg de vitamina C, adică aproape 3/4 din doza zilnică recomandată, care este stabilită la 100 mg pe zi.
Printre rolurile sale, vitamina C este foarte utilă în întărirea sistemului imunitar și în menținerea sănătății, ajutând organismul să lupte împotriva infecțiilor virale, bacteriene și fungice. De asemenea, are o acțiune antioxidantă, valoroasă în lupta împotriva daunelor radicalilor liberi, responsabili de îmbătrânirea prematură a celulelor.
Te-ar putea interesa și: Creveți cu usturoi și broccoli
Pe lângă vitamina C, portocala conține și vitamina B9 (folat sau acid folic), care este implicat în creșterea celulelor, și care este deosebit de important în timpul sarcinii.
Alte vitamine întâlnite în portcală: A, Beta caroten (provitamina A), D, E, K1, K2, B1, B2, B3, B5, B6.
Beneficiile portocalei pentru sănătate
Foarte suculente, bogate în apă, portocalele conțin puțini carbohidrați și, prin urmare, calorii. Oferă doar 8 g de carbohidrați la 100 g, când fructele furnizează în medie 12 g. Acești carbohidrați au și meritul de a avea un indice glicemic moderat (45), ceea ce înseamnă că ei cresc ușor nivelul zahărului din sânge, ceea ce este un atu suplimentar pentru slăbire.
Portocala este bogată în fibre. Conține aproape de două ori mai multe fibre decât fructele medii. Aceste fibre, compuse în principal din pectine, au avantajul de a fi moi și de a stimula ușor tranzitul intestinal, fără a-l ataca. Este deosebit de eficient în combaterea balonării.
Datorită conținutului său de vitamina C, portocala este considerată un aliat al ficatului. Experimente recente pe animale sugerează că ar putea proteja ficatul împotriva inflamației și fibrozei. Această vitamină antioxidantă promovează, de asemenea, sinteza glutationului, un antioxidant puternic care luptă împotriva radicalilor liberi și detoxifică ficatul.
Cu aproximativ șaizeci de flavonoide diferite, portocala este un adevărat concentrat de antioxidanți cu proprietăți antiinflamatorii. Acestea limitează efectele nocive ale colesterolului rău, și în special formarea plăcilor de ateroscleroză. Protejează pereții arterelor, reduce riscul de boli cardiovasculare și echilibrează tensiunea arterială.
În cele din urmă, pectinele conținute de portocală ajută la reglarea nivelului de colesterol și trigliceride din sânge, doi factori ai bolilor cardiovasculare.
Beneficiile frunzelor de portocal
Frunzele de portocal au proprietăți sedative, relaxante, calmante și antispastice. Sunt recomandate pentru a trata tulburările de somn, anxietatea și nervozitatea. Se pot consuma sub formă de infuzie sau decoct. Asigurați-vă că frunzele nu au fost stropite… Cu alte cuvinte, pe românește spus: dacă nu aveți un portocal în curte, uitați de frunzele de portocal!
Sursa: santemagazine.fr