Boala de reflux gastroesofagian crește riscul de parodontoză (studiu)

Boala de reflux gastroesofagian crește riscul de parodontoză (studiu)

Pacienții cu boală de reflux gastroesofagian (BRGE) au un risc crescut de apariție a parodontozei, potrivit unui studiu recent.

Xin Li, de la Universitatea Medicală din Taichung, Taiwan, și colegii săi au efectuat un studiu de cohortă retrospectiv pentru a examina asocierea dintre boală de reflux gastroesofagian și riscul ulterior de parodontită folosind date epidemiologice din Baza de date de cercetare a asigurărilor de sănătate din Taiwan din 2008 până în 2018. Un total de 20.125 de participanți cu o vârstă minimă de 40 de ani au fost incluși în grupul GERD și s-au potrivit în proporție de 1:1 cu participanții non-BRGE.

Cercetătorii au descoperit că rata de incidență a parodontitei a fost semnificativ mai mare la pacienții cu BRGE, față de cei fără BRGE (30,0 față de 21,7 la 1.000 de persoane).

Te-ar putea interesa și: Portocala, beneficii nutriționale pentru sănătate

Pacienții cu BRGE au avut un risc mai mare de parodontită în analizele stratificate în funcție de vârstă. Raporturi de risc ajustate, 1,31 și 1,42 pentru vârsta 40 până la 54 și 55 până la 69 de ani. S-au observat rații de risc ajustate de 1,40 și 1,33 pentru bărbați și femei,).

Riscul de parodontită a crescut odată cu un număr tot mai mare de vizite la urgențe în rândul cohortei GERD. Una sau mai multe față de mai puțin de una; raportul de risc ajustat fiind 5,19.

„Clinicienii ar trebui să acorde mai multă atenție dezvoltării parodontitei în timp ce îngrijesc pacienții cu BRGE. Pe de altă parte, stomatologii pot considera BRGE ca o etiologie a parodontozei inexplicabile.”, scriu autorii studiului.

Sursa: Biomedicines