Pietrele vezicale, tratamente pe bază de infuzii

Pietrele vezicale, tratamente pe bază de infuzii

Pietrele vezicale pot provoca dureri și modificări ale obiceiurilor de urinare. Din fericire, există infuzii care vă ajută să vă accelerați recuperarea.

Pietrele în vezică, cunoscute și sub denumirea de pietre vezicale, se datorează unei acumulări de substanțe precum oxalați sau acid uric. Acestea, la rândul lor, tind să se formeze după cristalizarea particulelor din urina excesiv de concentrată. Pietrele vezicale sunt mai puțin frecvente decât pietrele la rinichi, dar pot fi destul de enervante. Prin urmare, ca primă linie de tratament, este esențial să crești consumul de apă și să modifici obiceiurile alimentare.

De ce se acumulează pietrele vezicale?

Motivul principal al acumulării acestor pietre mici în vezică se datorează unei goliri incomplete a acesteia la urinare. Acest lucru se întâmplă atunci când există afecțiuni în sistemul urinar care modifică capacitatea vezicii urinare de a stoca urina. Aceste condiții pot fi:

  • Hiperplazie benignă de prostată: foarte frecventă la bărbații în vârstă. Datorită măririi prostatei, poate apărea obstrucție la ieșirea urinei din vezică.
  • Pietre la rinichi: pietrele la rinichi pot călători în jos prin uretere în vezică și se pot acumula acolo dacă nu sunt îndepărtate sau dizolvate.
  • Infecția tractului urinar: poate duce la inflamația vezicii urinare și, în consecință, la dificultăți la urinare.
  • Vezica neurogenă – apare atunci când nervii care transportă informații de la creier la mușchii vezicii urinare sunt deteriorate ca urmare a unei boli neurologice sau a unei leziuni.
  • Utilizarea cateterelor urinare.

De unde știu dacă am pietre vezicale?

Uneori, litiaza vezicii urinare poate fi asimptomatică, deoarece pietrele nu blochează fluxul normal de urină, fiind detectabile doar prin teste imagistice. Cu toate acestea, atunci când există blocaj sau piatră irită peretele vezicii urinare, pot apărea următoarele simptome:

  • Durere bruscă la nivelul abdomenului inferior.
  • Hematurie sau sânge în urină.
  • Necesitatea de a urina constant.
  • Probleme sau incapacitate de a urina.
  • Senzație de arsură sau usturime la urinare.
  • Poate apărea febră, în cazul în care există un proces infecțios.

De asemenea, formarea pietrei este adesea strâns legată de stilul de viață și de obiceiurile alimentare. Aportul redus de lichide, o dietă săracă în fibre și foarte bogată în sare, proteine ​​și oxalați (săruri minerale prezente în anumite legume precum spanacul) sunt factori predispozanți clari pentru suferința de litiază a vezicii urinare.

Deși de cele mai multe ori, pietrele trec spontan în urină, există cazuri mai grave care necesită intervenție chirurgicală. Acest lucru se datorează faptului că pietrele sunt depuse în tractul urinar, compromitând funcționarea corectă a acestora și provocând dureri intense. Prin urmare, este esențial un tratament preventiv pentru a evita noile episoade.

Infuzii pentru a dizolva pietrele vezicale

După cum am menționat deja, urmarea unei diete echilibrate și creșterea consumului de apă sunt două măsuri importante atunci când vine vorba de evitarea formării pietrei. Dar, pe lângă aceste măsuri sănătoase, medicina pe bază de plante joacă un rol crucial atât în ​​prevenirea, cât și în tratamentul litiazei ușoare a vezicii urinare. Vă oferim mai jos câteva opțiuni.

One thought on “Pietrele vezicale, tratamente pe bază de infuzii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *