Pfizer lansează antiviralul COVID-19
Pfizer Inc. a declarat vineri că pilula sa antivirală experimentală pentru COVID-19 a redus ratele de spitalizare și deces cu aproape 90% la adulții cu risc ridicat.
Pfizer a spus că va cere FDA și autorităților internaționale de reglementare să-și autorizeze pilula cât mai curând posibil, după ce experții independenți au recomandat oprirea studiului companiei pe baza puterii rezultatelor sale.
De la începutul pandemiei de anul trecut, cercetătorii din întreaga lume s-au luptat pentru a găsi o pastilă care să trateze COVID-19, care să poată fi luată acasă pentru a ușura simptomele, pentru a accelera recuperarea și pentru a împiedica oamenii să ajungă la spital.
Vineri, Pfizer a publicat rezultatele preliminare ale studiului său pe 775 de adulți. Pacienții care au primit medicamentul companiei împreună cu un alt antiviral la scurt timp după ce au prezentat simptome de COVID-19 au avut o reducere cu 89% a ratei lor combinate de spitalizare sau deces după o lună, în comparație cu pacienții care au luat o pastilă inactivă. Mai puțin de 1% dintre pacienții care luau medicamentul au trebuit să fie internați în spital și nimeni nu a murit. În grupul de comparație, 7% au fost internați și au fost șapte decese.
„Speram că am avut ceva extraordinar, dar este rar să vezi că ies medicamente grozave cu o eficacitate de aproape 90% și o protecție de 100% pentru moarte”, a spus dr. Mikael Dolsten, directorul științific al Pfizer, într-un interviu.
Participanții la studiu au fost nevaccinați, cu COVID-19 ușor până la moderat și au fost considerați cu risc ridicat de spitalizare din cauza unor probleme de sănătate precum obezitatea, diabetul sau bolile de inimă. Tratamentul a început în trei până la cinci zile de la simptomele inițiale și a durat cinci zile. Pacienții care au primit medicamentul mai devreme au prezentat rezultate puțin mai bune, subliniind nevoia de testare și tratament rapid.
Pfizer a raportat puține detalii despre efectele secundare, dar a spus că ratele problemelor sunt similare între grupuri, la aproximativ 20%.
Un grup independent de experți medicali care monitorizează studiul a recomandat oprirea precoce, procedură standard, atunci când rezultatele intermediare arată un beneficiu atât de clar. Datele nu au fost încă publicate pentru revizuire externă, procesul normal de verificare a noilor cercetări medicale.
Înalți oficiali americani din domeniul sănătății continuă să sublinieze că vaccinarea va rămâne cea mai bună modalitate de a proteja împotriva infecțiilor. Dar cu zeci de milioane de adulți încă nevaccinați – și mulți alții la nivel global – tratamentele eficiente și ușor de utilizat vor fi esențiale pentru a reduce viitoarele valuri de infecții.
FDA a stabilit o întâlnire publică la sfârșitul acestei luni pentru a revizui pilula lui Merck, cunoscută sub numele de molnupiravir. Compania a raportat în septembrie că medicamentele sale au redus ratele de spitalizare și decese cu 50%. Experții au avertizat împotriva comparării rezultatelor preliminare din cauza diferențelor dintre studii, inclusiv unde au fost efectuate și ce tipuri de variante circulă.
Deși pilula Merck este mai avansată în procesul de reglementare din SUA, medicamentul Pfizer ar putea beneficia de un profil de siguranță care este mai familiar autorităților de reglementare cu mai puține semnale roșii. În timp ce femeile însărcinate au fost excluse din studiul Merck din cauza unui risc potențial de malformații congenitale, medicamentul Pfizer nu a avut restricții similare. Medicamentul Merck acționează prin interferarea cu codul genetic al coronavirusului, o abordare nouă pentru a perturba virusul.
Medicamentul Pfizer face parte dintr-o familie veche de zeci de ani de medicamente antivirale cunoscute sub numele de inhibitori de protează, care au revoluționat tratamentul HIV și al hepatitei C. Medicamentele blochează o enzimă cheie de care virusurile au nevoie pentru a se multiplica în corpul uman.
Medicamentul a fost identificat pentru prima dată în timpul focarului de SARS originar din Asia în 2003. Anul trecut, cercetătorii companiei au decis să revigoreze medicamentul și să îl studieze pentru COVID-19, având în vedere asemănările dintre cele două coronavirusuri.
SUA au aprobat un alt medicament antiviral pentru COVID-19, remdesivir, și au autorizat trei terapii cu anticorpi care ajută sistemul imunitar să lupte împotriva virusului. Dar ele trebuie administrate intravenos sau injectabile la spitale sau clinici, iar proviziile limitate au fost solicitate de ultimul val al variantei delta.
Sursa: medicalxpress.com
Citește și: Matalafi, sucul care egalează ibuprofenul
One thought on “Pfizer lansează antiviralul COVID-19”
Comments are closed.