Matalafi, sucul care egalează ibuprofenul

Matalafi, sucul care egalează ibuprofenul

Matalafi este un suc obținut din frunze de Psychotria insularum, o plantă folosită în medicina tradițională din Samoa (Oceania), iar noile descoperiri arată că are aceleași efecte ca ibuprofenul împotriva inflamației.

Într-un nou studiu, publicat pe 1 noiembrie 2021 în jurnalul PNAS, o echipă de cercetători din Statele Unite, Noua Zeelandă și Samoa a raportat o descoperire uluitoare.

Ei indică faptul că matalafi, un suc obținut din frunzele de Psychotria insularum ar face la fel de bine ca ibuprofenul în combaterea inflamației.

Folosit în mod tradițional în cazuri de febră, răni sau alte infecții, matalafi a fost testat aici pe celulele imunitare ale diferitelor mamifere. Verdict: Acest suc de frunze a avut o activitate antiinflamatoare consecutivă, în special pentru că această substanță acționează ca un chelator de fier, adică se leagă ușor de fier, un atu împotriva inflamației. Se spune că Matalafi este la fel de eficient ca ibuprofenul în tratarea inflamației.

Cercetătorii explică că activitatea de chelare a matalafiului a scăzut răspunsurile proinflamatorii și a crescut numărul de citokine antiinflamatorii prezente în celulele imune.

Această plantă medicinală ar avea și alte beneficii pentru sănătate, în special împotriva hiperlipidemiei (excesul de grăsime) prezentă în obezitate sau diabet. Un compus al acestei plante din Samoa ar avea, de asemenea, proprietăți interesante de a inhiba replicarea Sars-CoV-2 responsabilă de actuala pandemie.

Autorii acestui studiu consideră că această plantă merită investigații suplimentare deoarece pare să aibă aplicații terapeutice.

Sursa: PNAS

Citește și: Spasmele oculare, 7 sfaturi practice

One thought on “Matalafi, sucul care egalează ibuprofenul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *