Păpădia, „doctorul din grădină“

Păpădia, „doctorul din grădină“

Preparate din păpădie pentru uz intern

Infuzie
  • Infuzie din două linguriţe plantă uscată la 250 ml apă clocotită. Se infuzează 10-15 minute, se strecoară şi se beau zilnic 2-3 ceaiuri puţin amărui, după mesele principale. Infuzia are efecte în purificarea sângelui, icter, colecistite, dischinezie biliară, normalizarea circulaţiei sângelui, ateroscleroză, reumatism, gută, afecţiuni cronice ale aparatului urinar, vindecarea varicelor şi a ulcerelor varicoase şi eliminarea toxinelor din organism;
Decoct
  • Decoct din 30-50 g rădăcini şi frunze proaspete puse într-un litru apă rece. Se lasă la macerat peste noapte, iar în dimineaţa următoare se fierbe timp de 10 minute. Se infuzează 4 ore, se strecoară şi se beau două ceaiuri îndulcite cu miere pe zi. Unul cu 30 minute înainte de micul dejun şi altul la o oră după micul dejun, având efecte în bolile de rinichi, insuficienţă hepatică, tulburări digestive, dispepsii, icter cataral şi hemoragii interne.
  • Decoct din amestecul de 40 g herba uscată de păpădie, 20 g frunze de mesteacăn, 15 g flori de soc şi 25 g scoarţă de cruşin sau herba de volbură, din care se ia o linguriţă la 250 ml apă rece. Se fierbe 5-10 minute, se infuzează acoperit 15 minute, se strecoară. Se beau zilnic 2-3 ceaiuri călduţe şi neîndulcite între mesele principale. O cură de peste o lună, are efecte în combaterea obezităţii şi a celulitei.

Păpădia folosită ca salată

  • Salată din 100 g frunze tinere, recoltate primăvara până în mijlocul verii. Se ţin 30 de minute în apă sărată, pentru a îndepărta gustul amărui. Se mărunţesc şi se amestecă cu 25 g pătrunjel, 50 g praz tocat, 15 ml ulei, sare, piper, oţet şi mărar. Frunzele se pot amesteca cu un sos preparat din smântână, sare, piper şi zeamă de lămâie sau cu muştar, ulei şi zeamă de lămâie. După o cură de două săptămâni are proprietăţi nutritive la convalescenţi şi la persoane anemice, aducând organismului un supliment de săruri (de exemplu, calciu, magneziu), compuşi proteici şi substanţe antibiotice naturale. Are efecte bune şi în reumatism, obezitate şi oboseală generală.

Tulpina de păpădie, sursă de sănătate

Tulpinile (tije) fragede, mestecate în gură, pe stomacul gol, câte 5-8 bucăţi pe zi, timp de 2-4 săptămâni, au efecte de ameliorare rapidă a durerilor reumatice şi a inflamaţiilor glandulare şi hepatice, stimularea funcţiei vezicii biliare, cu dizolvarea şi eliminarea calculilor biliari, combaterea dischineziei biliare, gastritei hiperacide, aterosclerozei, gutei, afecţiunilor splinei, depurarea sângelui, evitarea stării de oboseală şi lipsei de energie. Persoanele astenice şi obosite vor simţi din primele zile o senzaţie de revigorare a vitalităţii corpului. În tratamentul diabetului se consumă zilnic câte 10-12 tije. La început, tijele au gust amar, dar, ulterior, devin fragede şi suculente.

Întrebuinţări ale sucului din rădăcini de păpădie

Sucul din rădăcini proaspete şi frunze, preparat în lunile august-septembrie, prin adaus de glicerină (o lingură), în alcool de 90°. Se ia câte o lingură, de 3 ori pe zi, timp de 3-6 săptămâni. Sucul este indicat în obezitate, reumatism, litiază, stimulent al funcţiilor hepatice şi renale. De asemenea, elimină calculii biliari şi intervine în stări de oboseală, astenie nervoasă, revigorarea tenului şi în boli circulatorii. Datorită proprietăţilor depurative, scade colesterolul din sânge. Este un bun aperitiv, tonic şi reconfortant.

Sursa: www.herbalrom.com

2 thoughts on “Păpădia, „doctorul din grădină“

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *