Pancreatita, tratamente fitoterapuetice
Pancreatita este o îmbolnavire a pancreasului care constă într-un proces inflamator, cu modificări degenerative și cu o evoluție spre fibroză pancreatică.
Pancreatita survine după alte afecțiuni, cum ar fi: boli hepatobiliare (hepatita epidemică, malarie, litiază biliară, colecistite etc), ulcere gastro-duodenale penetrante, stări septice, unele boli infecțioase, alcoolism cronic și mese copioase încărcate cu grăsimi animale.
Simptomele îmbolnăvirii constau în tulburări digestive: diaree cu scaune galben-albicioase și cu picături de grăsime sau resturi alimentare nedigerate, balonări cu flatulență, steatoze, grețuri, anorexie (față de pâine, grăsimi și carne), dureri violente în partea superioară a abdomenului, cu iradieri spre stânga. De asemenea, se constată o slabire rapidă a corpului, cu topirea musculaturii membrelor.
În timpul crizelor dureroase de pancreatită, care pot dura 2-4 zile, pot să apară senzații de foame, stare de neliniște, convulsii, tremurături, tulburări neuropsihice, transpirații excesive. Uneori, evoluează spre icter, glicemie crescută, prăbușirea tensiunii arteriale și chiar cancer pancreatic, ce ridică mult rata de deces.
După modul de manifestare, pancratitele pot fi acute sau cronice.
Pentru pancreatită sunt indicate, în scop paleativ, plante cu proprietăți colagoge și acidifiante.
Te-ar putea interesa și: Fructele și legumele, parteneri de viață lungă
Nalba de gradină: Macerat din 1 lingură rădăcini uscate și măcinate la 250 ml apă clocotită. Se fierbe încă 2 minute, se lasă să macereze 4 ore, se strecoară și se bea câte o cană pe zi, fracționată în mai multe reprize.
Lichen de piatră: Infuzie din 1 linguriță plantă uscată și mărunțită peste care se toarnă 250 ml apă clocotită. Se fierbe încă 5 minute și se adaugă un vârf de cuțit de bicarbonat de sodiu. Se strecoară și se beau 3 ceaiuri reci pe zi pentru stimularea secrețiilor pancreatice.
Anason: Infuzie din 1 linguriță fructe pisate peste care se toarnă 300 ml apă clocotită. Se lasă să infuzeze 20 de minute, se strecoară și se bea întreaga cantitate în 3 reprize, înainte de mesele principale, având rol stimulator al funcțiilor pancreatice.
Coada racului: Infuzie din 1 lingură pulbere din plantă uscată peste care se toarnă 250 ml apă clocotită. Se mai fierbe 2 minute, se lasă vasul acoperit timp de 15 minute, se strecoară și se beau 2 ceaiuri pe zi, după mesele principale.
Amestec de plante pancreatită – arnică, mușețel, mentă, păpădie și valeriană: Decoct din 1 lingură amestec, uscat și mărunțit, la 250 ml apă rece. Se fierbe 2 minute, se lasă să infuzeze, acoperit, 10 minute, se strecoară și se beau 2 ceaiuri pe zi.
Pe suprafața abdomenului, în zona pancreasului, se unge cu alifie de gălbenele și apoi se pune o cataplasmă cu herba de coada calului.
În primele zile de pancreatită acută se interzice orice alimentație pe cale bucală care ar putea stimula secreția pancreatică și ar accentua durerile. Se recurge la soluții nutritive cu glucoză și aminoacizi, administrate prin cateter venos central.
După 4-5 zile se trece la o dietă orala semilichidă (300-400 ml pe zi), bogată în glucide, formată din ceaiuri îndulcite și sucuri nesărate din tomate, castraveți, ridiche, cireșe, portocale și lămâi, la care se adaugă fermenți pancreatici (triferment, procaină) și vitamine liposolubile (A, D, K).
După 7-10 zile se adaugă în alimentație lapte degresat, margarină, miere de albine, pâine, legume bine fierte, sucuri de fructe, compoturi, rasol de pui sau de vită.
La 2-3 săptămâni după crizele pancreatice acute și în cazul pancreatitei cronicizate se impune respectarea unui regim dietetic complet, hiperproteic și hiperglucidic, pentru refacerea organismului, cu excluderea alcoolului, a grăsimilor animale și a exceselor alimentare, ținând seama de bolile asociate (colecistite, duodenite, stomac operat etc).
La pancreatită, în fiecare seară, se recomandă să se facă o baie ascendentă de șezut sau pe partea superioară a abdomenului. De asemenea, se aplică o compresă rece cu alcool, urmată de o compresă călduță, ținută timp de o oră și iarăși o baie cu apă rece, timp de câteva minute.
După mese, bolnavul va sta culcat și i se va aplica parafină caldă pe epigastru și pe abdomenul superior.