Frunzele de nuc, proprietăți terapeutice

Frunzele de nuc, proprietăți terapeutice

Frunzele de nuc prezintă numeroase acțiuni terapeutice, dintre care amintim efectele hipoglicemiante, depurative, antitoxice, stomahice, ușor hipotensive, antileucoreice și cicatrizante.

Frunzele de nuc (tinere) pot fi folosite în următoarele cazuri:

Diabet zaharat cu reducerea glicemiei, hepatită, icter, enterite acute, stimularea digestiei și a funcțiilor hepatice, hemoragii digestive, candidoze, curățirea sângelui, infecții renale și genitale, edeme renale, hemoragii uterine, eliminarea transpirației nocturne la bolnavii de TBC, lipsa poftei de mâncare. Se prepară infuzie simplă dintr-o linguriță de frunze uscate, mărunțite, la 200 ml apă clocotită. Se infuzează 5-10 minute și se beau 2-3 ceaiuri pe zi.

Diaree, dizenterie, transpirații excesive, constipație, leucoree (scurgere albă), rahitism (carența vitaminei D), scrofuloza (inflamarea ganglionilor limfatici, cervicali, inghinali sau axilari), intoxicații cu compuși de mercur, helmintiază, hemoroizi interni, incontinență urinară, metroanexita, inflamația vaselor sanguine, curățirea sângelui. Se prepară infuzie concentrată din 4 linguri frunze uscate ș mărunțite la 250 ml apă clocotită; se iau câte 3-4 linguri pe zi.

Decoct și băi

Comprese cu decoct concentrat (3 linguri la 250 ml apă cu fierbere 10 minute) pentru tratamente în eczeme zemuinde, dermatoze, furunculoze, ulcer varicos, antrax, prurit, acnee juvenilă, negi, mătreață, afecțiuni oculare.

Băi generale și spălături (decoct în 3-5 litri apă punem frunzele de nuc – 200 g, eventual cu 2 kg sare marină, se fierbe 15 minute, se strecoară și se adaugă în apa de baie) pentru erupții purulente, ulcerații cutanate, răni greu vindecabile, eczeme și coji pe cap la copii, degerături, transpirația mâinilor și picioarelor (eventual, în amestec cu pulbere de pedicuță), osteoporoză, sciatică, umflături de articulații, unghii purulente, seboree și căderea masivă a părului.

Te-ar putea interesa și: Microroboți care vindeca oasele rupte?

Băi de șezut cu decoct concentrat contra hemoroizilor externi.

Gargară și clătirea gurii cu infuzie concentrată din frunze (15 g la 200 ml apă clocotită) pentru stomatite, amigdalite, gingivită, afte bucale, afecțiuni ale gâtului și laringelui.

Alifie din frunzele de nuc pentru vindecarea rănilor, arsuri solare și tenuri grase (15 g frunze mărunțite și macerate 7 zile în 100 ml ulei de floarea soarelui la temperatura camerei. Se fierbe pe baia de apă timp de 3 ore, se strecoară prin tifon, se adaugă 15 g ceară de albine, se uniformizează printr-o nouă fierbere pe baia de apă timp de 30 de minute).

Frunzele de nuc proaspete cu care se freacă fața și mâinile pentru a evita înțepăturile albinelor și ale altor insecte sau se aplica pe zonele dureroase provocate de gută. Foto: pixabay.com

Sursa: Sănătate din pomul Domnului, Constantin Milică și Roxana Mihaela Anghel, Editura Doxologia, 2011

One thought on “Frunzele de nuc, proprietăți terapeutice

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *