Osteoartrita, stopată cu un gel polimeric

Osteoartrita, stopată cu un gel polimeric

Osteoartrita afectează milioane de oameni, aduce un cost uriaș asupra societății și crește considerabil șansele de a dezvolta boli de inimă.

Din păcate, în afară de analgezice, nu există nicio terapie farmaceutică care să poată încetini sau opri progresia bolii unui subgrup major care suferă de osteortrită: osteoartrita post-traumatică (PTOA).

PTOA, o consecință a deteriorării cartilajului articular, constituie 10% din toate cazurile de osteoartrită și reprezintă mai mult de 3 miliarde de dolari pe an în costurile directe ale asistenței medicale din SUA, în mare parte din cauza rănilor în rândul personalului militar.

Cercetătorii de la NYU Grossman School of Medicine au descoperit atât vehiculul molecular, cât și sarcina utilă terapeutică pentru administrarea tratamentului farmacologic articulațiilor afectate, stopând debutul osteoartritei post-traumatice (PTOA) și progresiei acesteia.

Un nou studiu, „Gel polimeric bloc recombinant injectabil pentru livrarea susținută a proteinei terapeutice în osteoartrita post-traumatică”, care apare în revista Elsevier Biomaterials, descrie modul în care compusul pe care l-au dezvoltat depășește un obstacol major în tratarea PTOA din punct de vedere farmaceutic.

Gelul este capabil să atingă și rămân în spațiul articular, oferind o eficacitate susținută suficient pentru a suprima inflamația/reacția catabolică și pentru a induce regenerarea cartilajului prin asigurarea unui mediu biomecanic și biochimic optim.

Constând dintr-un polimer de proteine ​​recombinant, complexul cuprinde cinci repetări ale polipeptidei asemănătoare elastinei și un domeniu spiralat al proteinei matricei oligomerică a cartilajului. Deoarece compușii pot forma un gel poros în rețea la temperatură fiziologică, este un candidat excelent pentru biomateriale injectabile.

Te-ar putea interesa și: COVID-19 – test care detectează severitatea bolii

Echipa a descoperit că combinarea gelului proteic (E5C) cu Atsttrin, un derivat proiectat al progranulinei factorului de creștere antiinflamator, oferă un mediu biochimic și biomecanic unic pentru a proteja împotriva apariției și progresiei PTOA. De fapt, echipa a descoperit că gelul E5C poate asigura eliberarea prelungită a Atsttrinei și poate inhiba catabolismul condrocitelor, facilitând în același timp semnalizarea anabolică in vitro.

Cercetarea, al cărei autor principal este Priya Katyal, cercetător postdoctoral în Laboratorul Montclare, a arătat, de asemenea, dovezi in vivo că aplicarea profilactică și terapeutică a gelurilor E5C încărcate cu Atttrin protejează împotriva debutului și progresiei PTOA.

„În mod colectiv, am dezvoltat un gel unic pe bază de proteine, capabil de livrare minim invazivă și susținută de terapii prospective, în special Atttrin, derivat de progranulină, pentru aplicare terapeutică în osteoartrită”, a spus Montclare.

Gelul E5C este mai degrabă pe bază de proteine ​​decât sintetic – cuprinzând componente native de cartilaj – ceea ce înseamnă că este probabil să fie bine tolerat, fără efecte citotoxice asupra condrocitelor umane și se biodegradează în câteva săptămâni.

Deoarece echipa a folosit aceeași concentrație unică de medicament și strategie de tratament cu o singură injecție atât pentru proiectele de studii preventive, cât și pentru cele terapeutice – și deoarece eficacitatea terapeutică a gelurilor E5C încărcate cu Atsttrin este ușoară – ei efectuează studii de urmărire pentru a optimiza dozarea.

Sursa: Elsevier Biomaterials

One thought on “Osteoartrita, stopată cu un gel polimeric

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *