Orice aliment interzis e mai tentant

Orice aliment interzis e mai tentant

Autor: Mariana Chelariu, specialist în nutriţie şi dietetică

Orice aliment trecut la categoria “nici să nu te gândeşti”, va avea grijă să se răzbune pe tine pentru asta, te vei gândi la el continuu, îl vei pofti, până în clipa în care vei ceda din nou tentaţie.

“Cheat day” este un termen înrădăcinat în cultura dietetică care duce la clasificarea alimentelor în bune sau rele, sănătoase sau nesănătoase, ne stabilește valori maxime și valori minime care nu ar trebui niciodată asociate cu alimentația. Susţine atitudinea de totul sau nimic, care îi determină adesea pe oameni să se supraalimenteze într-o zi considerată “de trișat”.

O masă de trişat nu numai că are ca rezultat un aport excesiv de calorii, prin supraalimentare, dar este adesea urmată de sentimente de vinovăție și rușine care duc de obicei la o altă perioadă de restricție dietetică rigidă și, în final, la tulburare de comportament alimentar.

Tot ce e interzis e mai tentant! Tot ce e trecut la categoria “nici să nu te gândeşti”, va avea grijă să se răzbune pe tine pentru asta, te vei gândi la el continuu, îl vei pofti, până în clipa în care vei ceda din nou tentaţie. Iar asta e total greşit, pentru că o alimentaţie sănătoasă trebuie să fie o alegere conştientă, nu una care să creeze frustrări şi să te ţină într-un stres permanent.

În loc de “cheat day” încercați să aveţi o relație pozitivă cu mâncarea:

  1. Mâncați preparatul dorit în orice zi a săptămânii!

Mulți oameni își planifică zilele de trişat în week-end. Deoarece alimentele vă sunt disponibile în orice moment, este mai mult bine să le mâncați în orice zi le doriţi. Puterea pe care o au asupra dumneavoatră poate scădea mult. Important este să vă satisfaceţi pofta, dar alegând o cantitate rezonabilă, potrivită şi, de asemenea, să fie la o ora rezonabilă.

2. Onorați-vă poftele!

Corpurile noastre au un mod unic și specializat de a ne spune ce avem nevoie, trebuie doar să fim ascultători mai buni. A-ţi face o poftă și a-ți face timp să mănânci cu atenție și să savurezi mâncarea cu adevărat, poate duce la o satisfacție mult mai mare după masă și la timp pentru lucruri mai importante decât mâncarea. Este important să cultivăm o relație pozitivă cu produsele care nu implică vinovăție.

Dacă vă luptați să ieșiți dintr-o mentalitate de cultură dietetică restrictivă, luați în considerare să lucrați cu un nutritionist-dietetician înregistrat, care adoptă o abordare „fără dietă” și crede că niciun fel de alimente sau grupuri alimentare nu ar trebui să fie excluse.

www.marianachelariu.ro

Citeşte şi: Iepure în vin roşu

2 thoughts on “Orice aliment interzis e mai tentant

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *