Moringa, copacul vieții

Moringa, copacul vieții

Excepțional de bogată în vitaminele A, C și B, minerale, acizi grași și aminoacizi buni, Moringa oleifera, numită și copac al vieții sau copac al miracolelor, hrănește, combate anemia, protejează de Alzheimer și curăță planeta.

Această plantă cu sunete exotice, cunoscută sub multe alte nume (ben înaripat, moringa înaripată, benzolivă, mazăre quenic, neverdier), mai este numită arborele vieții sau arborele minunilor!

Există nu mai puțin de treisprezece specii de moringa. Cea mai consumată, pentru numeroasele sale virtuți, este Moringa oleifera, de origine indiană. Medicina ayurvedică a menționat-o în tratatele sale din secolul al II-lea î.Hr. A fost apoi folosită pentru tratarea a aproape 300 de boli! A fost folosită și de vechii egipteni, greci și romani.

Dar în moringa, totul este bun! Frunzele, fructele, semințele, rădăcinile și scoarța au interes nutrițional, terapeutic sau chiar cosmetic. Prin urmare, este de înțeles că acest copac cu creștere rapidă – 4 metri pe an în latitudini tropicale și subtropicale – a atras curiozitatea cercetătorilor.

Moringa: există ceva mai hrănitor?

Aceasta este într-adevăr întrebarea pe care ne-o punem imediat ce ne uităm la moringa.

Frunzele, mai presus de toate, sunt o adevărată comoară pentru corpul nostru. Pot fi gătite și preparate ca spanacul, dar sunt, de asemenea, ușor de încorporat în multe rețete, sosuri, supe sau supe, dovadă fiind multe rețete tradiționale din întreaga lume. Pudra de frunze uscate poate fi folosită ca supliment alimentar sau pur și simplu presărată pe alimente.

Ce conțin exact aceste frunze? Surse excepționale de vitamine A și C, ele sunt, de asemenea, pline de vitamine B și una dintre cele mai bune surse vegetale de minerale. Conținutul lor de calciu este foarte mare: la o greutate egală, conțin de 17 ori mai mult decât laptele!

Să continuăm comparațiile: frunzele de Moringa au de 15 ori mai mult potasiu decât bananele, de 25 de ori mai mult fier decât spanacul, de 9 ori mai multe proteine ​​decât iaurtul și foarte puțin fosfor și lipide.

În plus, conțin cei 8 așa-numiți aminoacizi esențiali (izoleucină, leucină, lizină, metionină, fenilalanină, treonină, triptofan, valină). Esențiale, deoarece corpul uman nu le fabrică singur și sunt esențiale pentru buna funcționare a corpului. De aceea sunt prezenți în toate formele de bucătărie tradițională.

Frunzele de moringa sunt, prin urmare, recomandate tuturor, dar sunt potrivite în special pentru persoanele aflate în situație de deficit, oboseală, precum și pentru sportivi. Acestea le oferă o energie semnificativă fără a provoca în schimb inconvenientul pe care zaharurile lente îl pot provoca în organism, atunci când sunt absorbite în cantități prea mari.

Prietenul grăsimilor bune, dușmanul răului

Când sunt măcinate, semințele de moringa produc un ulei bogat în mod natural în acizi grași buni.

În primul rând, există acid oleic, din familia omega 9, despre care se știe că este prezent din abundență în uleiul de măsline (55% până la 80% din compoziția sa).

Datorită acestui acid oleic, dieta mediteraneană permite populațiilor care o urmează să fie mai puțin predispuse la boli cardiovasculare, în special prin scăderea colesterolului rău (LDL) și creșterea bunului (HDL).

În plus, previne ceea ce se numește sindrom metabolic: o disfuncție generalizată a corpului, legată de acumularea de grăsime abdominală (până la obezitate), care este un factor în multe boli cardiovasculare.

Aceste proprietăți sunt accentuate de prezența în uleiul de moringa a acidului palmitoleic (sau omega 7, care nu trebuie confundat cu acidul palmitic), un acid gras rar care se găsește doar în alte câteva plante, cum ar fi fructele de pădure, cătina.

Acest acid gras ajută la normalizarea profilurilor lipidice anormale, reduce grăsimile abdominale, scade glicemia și are ca rezultat o rezistență redusă la insulină, ceea ce este benefic pentru persoanele cu probleme de zahăr din sânge sau prediabet.

Ulei de frumusete prețios

Acest ulei dens de nutrienți hrănește și protejează pielea, mai ales în caz de uscăciune. De asemenea, ajută la vindecarea mai bună, calmează descuamarea și mâncărimea, previne îmbătrânirea și apariția ridurilor, precum și vergeturile.

Specificitatea sa, legată de prezența omega 7, este probabil activitatea sa asupra uscăciunii membranelor mucoase (oculare, orale, vaginale, nazale…) pe care le permite rehidratarea în profunzime, o proprietate utilă în timpul menopauzei sau post-menopauza. Aceste virtuți explică de ce uleiul de moringa este din ce în ce mai utilizat în scopuri cosmetice.

Citește și: 3 exerciții pentru a scăpa de stresul dimineții

Protector pentru creier

Pe lângă proprietățile lor antiinflamatorii și antibacteriene dovedite, se crede că pulberea frunzelor uscate ajută funcționarea creierului, îmbunătățind semnificativ funcțiile de memorie și cognitive la pacienții cu boala Alzheimer sau ischemie cerebrală. Studiile fitoterapeutice se concentrează în prezent pe aceste potențiale neuroprotectoare.

Un studiu recent in vitro a arătat, de asemenea, că, în contact cu extractul de Moringa oleifera, dendritele și axonii, extensiile neuronilor care conduc informațiile și impulsurile nervoase, cresc semnificativ. De asemenea, cercetătorii observă o formare crescută a numărului de sinapse. Aceste descoperiri trebuie confirmate, dar fac din Moringa oleifera un candidat interesant pentru promovarea protecției și promovării comunicării interneuronale.

One thought on “Moringa, copacul vieții

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *