Morcovul, proprietăți și beneficii pentru întreaga familie
Morcovul, prezent în multe preparate de uz cosmetic și reţete diverse, datorită texturii şi aromei, poate fi consumat chiar și crud.
În acest articol, vă vom spune mai multe despre beneficiile acestui aliment și de ce ar trebui să îl includeți în dietă pentru a beneficia la maximum de acesta.
Proprietățile morcovilor
Morcovii sunt bogați în diverși nutrienți, mai ales în vitamina A și carotenoizi. În plus, sunt și o sursă de minerale precum potasiu, fosfor, magneziu, iod și calciu. De asemenea, sunt bogaţi în vitaminele B3 (niacina), E și K.
Morcovul și sănătate vizuală
Acești nutrienți din morcov ajută organismul în diferite moduri. De exemplu, beta-carotenul acționează ca o componentă antioxidantă care se transformă în vitamina A. Această vitamină specifică, cunoscută și sub numele de retinol, ajută la promovarea funcționării corecte a retinei umane. În plus, această vitamină vă permite să vedeți mai bine atunci când există mai puțină lumină.
Deficitul de vitamina A din organism poate duce la o boală a ochilor numită „xeroftalmie”. Aceasta se caracterizează prin uscăciunea membranei conjunctive și opacitatea corneei. Deși acesta este un caz extrem, ne oferă o idee despre importanța de a avea vitamina A în organism.
Proprietățile morcovilor asupra sănătății pielii
Vitaminele A, B și C, împreună cu alți nutrienți, precum flavonoidele, ajută pielea să se vindece mai ușor dacă este deteriorată extern și să rămână sănătoasă. Pe de altă parte, alfa și beta-carotenii conținuți în morcov sunt, de asemenea, substanțe nutritive benefice pentru sănătatea pielii. Într-adevăr, acestea se transformă într-un antioxidant care ajută la combaterea acțiunii radicalilor liberi (molecule care favorizează deteriorarea celulară și, prin urmare, îmbătrânirea), reduce inflamația şi accelerează procesul de vindecare a pielii rănite.
Citeşte şi: Durerea: de ce o simţim diferit şi cum putem să o diminuăm?
Vitamina E, pe de altă parte, încurajează formarea fibrelor elastice și a colagenului în țesutul conjunctiv și în același timp luptă împotriva acțiunii radicalilor liberi. Prin urmare, acționează ca un antioxidant care, pe scurt, ajută la menținerea elasticității și netezimii pielii.
Află pe pagina următoare care sunt proprietățile morcovilor asupra sănătății sistemului digestive.
2 thoughts on “Morcovul, proprietăți și beneficii pentru întreaga familie”