Microparticule de plastic în biberoane: cum să limitați riscurile?
Potrivit unui studiu publicat în revista Nature Food, un bebeluș înghite în medie mai mult de un milion de microparticule de plastic desprinse în fiecare zi din sticla sa.
Franța a interzis în 2010 fabricarea și comercializarea sticlelor pentru bebeluși care conțin bisfenol A, un produs chimic clasificat drept „perturbator endocrin”. Astăzi, sticlele de plastic sunt adesea fabricate din polipropilenă, dar sunt sigure?
Autorii studiului au studiat cele mai bine vândute modele de sticle din polipropilenă la procedura de preparare recomandată de Organizația Mondială a Sănătății: sterilizarea sticlei și apa încălzită la 70 ° C pentru a elimina bacteriile periculoase, apoi agitarea pulberii o dată în sticlă.
Concluzie: unele sticle eliberează până la 16 milioane de microplastice pe litru. Temperatura laptelui și etapa de agitare ar juca un rol important în difuzarea acestor microparticule. Potrivit estimărilor cercetătorilor, un bebeluș de 12 luni înghite în medie 1,5 milioane de microparticule de plastic în fiecare zi.
CUM SĂ REDUCEM INGESTIUNEA PARTICULELOR PERICULOASE?
Cercetătorii enumeră o serie de recomandări pentru părinți:
- Clătiți sticlele de trei ori cu apă sterilizată rece după sterilizare
- Pregătiți laptele praf într-un recipient diferit de plastic înainte de a turna lichidul răcit în sticlă
- Nu agitați sticla prea mult.
- Nu-l introduceți în cuptorul cu microunde.
- Nu folosiți un ceainic electric din plastic pentru a încălzi apa.
Studiul nu a analizat biberoanele din sticlă. Desigur, sunt mai grele și se pot sparge, dar nu eliberează microparticule de plastic dăunătoare!
Sursa: Nature Food / Foto: pixabay.com
Citeşte şi: 8 alimente bogate în magneziu
One thought on “Microparticule de plastic în biberoane: cum să limitați riscurile?”
Comments are closed.