Menta și senzația de prospețime

Menta și senzația de prospețime

Menta este cunoscută pentru efectul ei de împrospătare și răcorire. Dacă mănânci o frunză de mentă, este posibil să observi că îți răcește gura. De ce ?

Deoarece menta, ca și ardeiul cu capsaicină, este capabilă să elibereze o substanță chimică uimitoare: lementolul. Potrivit site-ului web Live Science, acest proces este rezultatul unei reacții de apărare biologică.

Oamenii de știință cred că strămoșii plantelor ar fi putut începe să producă anumiți compuși pentru a descuraja prădătorii. Prin selecția naturală, cele mai eficiente substanțe chimice au fost transmise din generație în generație. Iată de ce menta face mentol.

Mentolul și capsaicina afectează ambele sistemul senzorial al receptorilor, cum ar fi atingerea, temperatura și durerea. Această rețea complexă de neuroni își monitorizează mediul utilizând un set de proteine ​​încorporate în membranele celulare.

Păcălește creierul

Proteinele controlează tunelurile minuscule numite canale ionice. Când este detectată o substanță chimică sau căldură, proteinele activează sau deschid canale, permițând ionilor să pătrundă în membrana celulară. Acești ioni reci declanșează un semnal electric care merge direct la creier.

Substanța noastră cenușie este astfel alertată că receptorii reci de pe limbă au fost declanșați, ceea ce duce la o senzație de limbă rece. Prin urmare, moleculele de mentol reușesc să ne „păcălească” corpul declanșând un proces asociat frigului, în timp ce exteriorul nu este chiar mai rece.

Așadar, data viitoare când vei pune limba pe înghețata de mentă, vei ști că cristalele înghețate nu sunt singurele care te fac să tremuri. Aveți grijă, totuși: evitați să înghițiți zilnic câteva buchete de mentă. Concentrațiile mari de mentol pot avea efectul opus și pot duce la o ușoară creștere a temperaturii corpului din cauza inflamației locale. (Foto: Photosforyou)

Citește și: Ceasurile inteligente pot detecta simptomele COVID-19

2 thoughts on “Menta și senzația de prospețime

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *