Loboda, proprietăți și contraindicații

Loboda, proprietăți și contraindicații

Loboda, deși nu este o plantă medicinală în sensul strict al termenului, pe lângă proprietățile nutriționale deosebite, are și efecte laxative și diuretice ușoare. Frunzele conțin o cantitate semnificativă de saponine și vitamina C (de două ori mai multă decât lămâile sau kiwi).

Deoarece este o plantă comestibilă, cel mai bun mod de a profita de proprietățile sale dulci este de a face un preparat culinar. Astfel, este recomandat să luați frunzele fierte pur și simplu, cu puțină sare și ulei (este chiar mai bine dacă este măsline).

Este o legumă ușor digerabilă, recomandată în special persoanelor în vârstă care au nevoie de diete cu conținut scăzut de substanțe, dar care umple stomacul.

În ceea ce privește posibilitatea de a pregăti o infuzie sau orice altă formă de administrare, sincer nu merită să vă faceți griji, deoarece dacă doriți să obțineți efecte diuretice sau laxative aveți multe alte plante cu activitate mai mare.

Beneficiile pentru sănătate ale lobodei includ următoarele:

Îmbunătățește digestia

La fel ca multe legume cu frunze verzi, loboda este bună pentru stimularea digestiei datorită conținutului de fibre dietetice și a altor minerale care optimizează procesele digestive. Aceasta înseamnă că vă puteți reduce riscul de constipație, precum și probleme gastro-intestinale mai grave, cum ar fi ulcerele de stomac.

Îmbunătățește funcția renală

Loboda are un efect laxativ și diuretic ușor, ceea ce înseamnă că stimulează urinarea. Ajută la curățarea rinichilor și la eliminarea rapidă a toxinelor, a excesului de săruri, a apei și chiar a grăsimilor din corp. Prin provocarea urinărilor frecvente, vă puteți asigura că rinichii funcționează la un nivel ridicat și, de asemenea, sănătatea vezicii biliare este îmbunătățită.

Citește și: Fasolea neagră, 6 beneficii

Potențial anticancerigen

Potrivit cercetărilor publicate în Acta Physiologiae Plantarum Journal, loboda are anumiți compuși antioxidanți care pot reduce riscul de cancer și neutraliza radicalii liberi care provoacă stres oxidativ în organele și celulele corpului.

De exemplu, nivelurile ridicate de antociani și caroteni ajută la reducerea semnelor de îmbătrânire prematură, îmbunătățesc sănătatea ochilor, îmbunătățesc sănătatea cardiovasculară și chiar previn anumite mutații în celule care pot duce la cancer.

Proteinele, mineralele și vitaminele depozitate în lobodă pot ajuta la orice, de la reglarea hormonală la reacțiile enzimatice necesare pentru a menține corpul funcțional. În plus, nivelurile ridicate de fier și calciu stimulează crearea de celule roșii din sânge, circulația și oxigenarea țesuturilor și a sistemelor de organe, crescând astfel eficiența metabolică generală și menținându-vă corpul reglementat și sănătos.

Stimulează sistemul imunitar

Deși pare neînsemnată, loboda are aproape de două ori mai multă vitamină C decât fructele kiwi sau lămâile, care sunt adesea considerate cele mai bune alimente pentru obținerea vitaminei C. Acest conținut ridicat de acid ascorbic înseamnă că sistemul imunitar primește un impuls uriaș, iar funcțiile corporale precum regenerarea celulară și vindecarea rănilor sunt accelerate. În plus, icterul poate fi ameliorat rapid prin adăugarea frunzelor în dieta ta.

Precauție

La fel ca spanacul, conține niveluri semnificative de acid oxalic (dar mai puțin decât spanacul). Aceasta înseamnă că, dacă suferiți de pietre la rinichi, calculi biliari sau gută, ar putea fi o idee bună să evitați consumul și să găsiți acești nutrienți în altă parte.

Sursa: remedes-de-grand-mere.com

One thought on “Loboda, proprietăți și contraindicații

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *