Leuşteanul
Leuşteanul (levisticum officinale) este considerat nu doar un simplu zarzavat, ci şi un medicament redutabil.
Mai mult, ultimele studii farmacologice făcute în Italia, Turcia şi Spania arată că leușteanul, nelipsitul zarzavat din tradiţionalele borşuri româneşti, este mai degrabă plantă medicinală, decât condiment.
Enumerăm mai jos câteva întrebuinţări interne ale leuşteanului:
Răceala, gripa şi bronşita sunt ţinute la distanţă de uleiurile volatile din frunzele proaspete sau din sucul de leuştean (10-12 linguriţe pe zi).
Având efecte antiseptice, expectorante, frunzele măresc capacitatea naturală a organismului de a combate infecţiile. De asemenea, durerile de gât, amigdalita se tratează făcând o gargară cu infuzie fierbinte din frunze uscate (1-2 lingurițe la o cană de apă).
Pentru indigestie, dispepsie se recomandă o cură de suc de leuştean (2 linguriţe). Se consumă înaintea meselor principale, timp de zece zile. Sunt stimulate secreţiile care ajută în procesul de digestie, dar şi peristaltismul tubului digestiv.
Cu o puternică acţiune antiinflamatoare şi antiseptică, sucul este recomandat şi în colecistită, enterită, colită de putrefacţie.
Citeşte şi: Afinele îmbunătăţesc musculatura
Lipsa poftei de mâncare devine o simplă amintire atunci când sunt mestecate 2 frunze de leuştean cu 15 minute înainte de masă. Atenţie, consummat în cantităţi mari, leuşteanul va diminua pofta de mâncare!
Un alt studiu arată faptul că sucul proaspăt de leuştean ajută la dizolvarea pietrelor la rinichi şi previne formarea lor. Se pun 10 linguriţe la o cană de suc de morcov, și se bea combinat.
În cazul colicilor intestinali, a spasmelor digestive se bea o cană de ceai fierbinte de leuştean. 2 linguriţe de frunze uscate cu 250 de ml de apă fiartă. Fiind printre cele mai eficiente antispastice din flora mondială, leuşteanul conţine cinci substanţe volatile.
Precauţii la tratamentul intern cu leuştean: nu se foloseşte în perioada sarcinii uneori poate fi uşor iritativ în infecţiile renale.
Foto: pixabay.com
One thought on “Leuşteanul”