Afinele îmbunătăţesc musculatura

Afinele îmbunătăţesc musculatura

Afinele sunt cunoscute pentru nivelurile ridicate de fibre, vitaminele C și E, precum și pentru antocianele sale, pigmenți cu proprietăți antioxidante care le conferă această culoare albastră.

Un studiu de șase săptămâni realizat de cercetătorii de la Universitatea Cornell și publicat în Journal of Nutrition a examinat modul în care afinele ar putea stimula celulele responsabile de creșterea și reparația musculară. Acesta a fost efectuat în rândul a 22 de femei, 12 cu vârste cuprinse între 25 și 40 de ani și 10 cu vârste cuprinse între 60 și 75 de ani.

Pentru dieta lor îmbogățită cu afine, participanele au consumat echivalentul a 1,75 căni de afine proaspete pe zi, ca afine liofilizate (19 g dimineața și 19 g seara) pe lângă dieta obișnuită. De asemenea, li s-a cerut să evite alte alimente bogate în polifenoli și antociani. La începutul și la sfârșitul experimentului, cercetătorii au luat ser de sânge de la fiecare dintre ele, adică partea lichidă a sângelui care nu conține celule sanguine (globule roșii, globule albe, trombocite). Apoi au cultivat celule progenitoare ale mușchilor umani (hMPC) în laborator cu fiecare din aceste probe.

Rezultatele au arătat că serul din sânge îmbogățit cu afinele consumate timp de șase săptămâni la femeile între 25 și 40 de ani a crescut numărul acestor celule în cultură cu 40%. Cercetătorii au observat, de asemenea, că au mai multe șanse de a fi rezistente la stresul oxidativ și că consumul lor de oxigen a crescut ușor. În schimb, nu s-au putut observa efecte benefice cu serul participanților cu vârste cuprinse între 60 și 75 de ani.

În timp ce cercetătorii consideră că sunt necesare mai multe studii privind afinele pentru a trage concluzii adevărate, ei consideră că rezultatele lor sunt importante atunci când vine vorba de cercetarea pierderilor musculare odată cu înaintarea în vârstă. Această reducere a masei musculare și a forței poate duce într-adevăr la o pierdere a mobilității și, prin urmare, crește riscul de căderi și fracturi, promovează o scădere a activității fizice și tulburări metabolice și, pe termen lung, poate duce la o scădere a calitatea vieții și pierderea independenței. Cu toate acestea, cercetările curente privind intervențiile dietetice pentru a sprijini regenerarea mușchilor sunt limitate.

„Acest studiu preliminar privind afinele si musculatura deschide calea pentru studii viitoare de a dezvolta interventii clinice.”, explică profesorul Anna Thalacker-Mercer, investigatorul principal al studiului.

Deși rezultatele nu pot fi generalizate la toate populațiile, acest studiu este un pas important către o terapie dietetică potențială pentru a îmbunătăți regenerarea musculară după rănire și în timpul procesului de îmbătrânire. Echipa științifică citează date de la Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC), care arată că la om, masa musculară scade cu 3 până la 5% în fiecare deceniu după vârsta de 30 de ani, o rată care crește peste 60 de ani.

Prin urmare, strategiile de îmbunătățire a proliferării celulelor stem musculare și reducerea stresului oxidativ pot fi benefice pentru regenerarea musculară în timpul îmbătrânirii.

Sursa: santemagazine.fr / Foto: Jill Wellington

Citeşte şi: Pui cu bere

One thought on “Afinele îmbunătăţesc musculatura

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *